• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[POMOCY] zwrotnica STX GDWK 10-200-8 PJ i 2 x 17-80-4 SC

Reakcji
0
Potrzebuje schemat zwrotnicy do tych glośników. Z góry dzięki.

UWAGI MODERATORA
Zmieniłem tytuł - na przyszłość pamiętaj o tym że zwrotnice dobiera się do wszystkich głośników w zestawie.
Takero

kolego... a może napiszesz nam z czym to ma grać? ehhh nie wiem czy w ogóle nie powinienem usunąć tego głupiego posta...

Dlaczego głupiego. PO prostu potrzebuję zwrotnicy do tego głośnika. Będzie on grał z dwoma szeregowo podłączonymi 17-80-4 SC w obudowie 32L. Napędzany wzmacniaczem.Proszę was o pomoc ponieważ nie znalazłem żadnego projektu na tych przetwornikach

krzyhoo9`wi chodzilo pewnie o taka minimalistyczna zwrotnice... taka zeby sie tylko wysokotonowka nie spalila .... dlatego nie podal drugiego glosnika

wstaw szeregowo z wysokotonowka kondensator 3,3uF i bedzie dobrze

piok to też dla mnie cenna informacja ale raczej bym potrzebował od razu takiej "porządnej" zwroty. Znalazłem jakiś marny projekt, zmieszałem go ze zwrotą 17-80-4 sc i wyszło mi cos takiego...

Zwrotka7.gif

czy to będzie dobrze czy ewentualnie wprowadzić jakieś zmiany
PS. jestem laikiem :wink:

krzyhoo9, żeby zaprojektować zwrote trzeba mieć te głośniki w łapie po prostu...
tak na odległość się nie da...

hmmm w sumie do tego sie wszystko sprowadza, jednak pomiary są najważniejsza pomocą w projektowaniu...

Tak. Ale nie mam jeszcze ich w łapie bo czekam teraz na paczkę. Naprawdę jestem laikiem i nawet jak będę już je miał to i tak nie dobiorę odpowiednich elementów do zwroty wzorując się na odsłuchu. Jedyne co potrafię to ze wzoru zrobić filtr dolnoprzepustowy RC :oops:

krzyhoo9, przypadkiem nie rób takiej zwrotnicy jak podałeś na schemacie bo tor wysokotonowego głosnika to zupełna porażka.

Jak masz zrobić cokolwiek aby było to już lepiej zrób taki typowy filtr :
dla niskotonowych /: cewka 1,2mH , kondensator 4,7u .. 10uF ale raczej 4,7uF
dla wysokotonowego : filtr 3 rzedu kond 3,3uF lub 4,7uF m cewka 330uH, i znow kond 10uF , na koniec tłumik conajmniej 3dB

Faze głosników dobierze sie eksperymentalnie ale raczej tak na 75% wysoki w przeciwfazie

Taka zupełnie z kapelusza zwrotnica zadziała duzo lepiej niz to cudo co poadałeś na schemacie.

takero wiem że te głośniki nie są najlepszej jakości. W prawdzie wchodziły albo stx'y albo tesle ale akurat nie mieli tych co chciałem.

Yoshi_80 dzięki bardzo. Właśnie o to mi chodziło. Jakbyś mógł ją jeszcze rozrysować to byłbym naprawdę ci wdzięczny i wreszcie bym miał czego szukałem

jakos w tym przedziale. niema sensu np laczyc rezystorow zeby osiagnac rowno 20ohm skoro mozesz dac jednego np 19 (teraz niepamietam jakie sa dostepne)

w swojej wypowiedzi Yoshi_80, wspominał o jakimś tłumiku. Czy to właśnie rezystory są tym tłumikiem? jak nie to co to wogóle jest i gdzie to dostanę??

PS. co do rezystorów to w rzędzie są 18 i 22Ohm więc biorę 18 ale jednak wezmę chyba 5W bo są jednak o połowę tańsze. Starczą chyba, co...

Powrót