• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomóżcie przy budowie suba

Reakcji
0
Planuje zakupić wzmacniacz 70W + ten głośnik KLIK

Mam problem z obliczeniem wymiarów skrzyni. Wiem że są do tego programy ale coś mi nie idzie;/

Może mi ktoś obliczyć te wymiary? a może ktoś robił subwoofer na tym głośniku?

Drugi problem - lepsza skrzynia zamknięta czy br? jeśli zamknięta to tylna ścianka pod skosem czy prosto? wygłuszać gąbką czy napchać waty?
Jeśli br to rurka jakiej średnicy? Jaka długa? koło głośnika czy z tyłu?

I proszę nie piszcie mi że google nie boli bo to wiem i szukałem.

Z góry dziękuje za odpowiedź;]

na tym forum jest opisane jak się używa winISD
ja bym ten głośnik wsadził do obudowy BR ma on qts 0.3 czyli jak najbardziej się nadaje
średnica otworu to tak z 7 cm żeby nie świszczało a długość sobie w winisd obliczysz pod konkretne strojenie

kombinowałem już w tym winISD kilka razy, wprowadziłem dane które trzeba było wprowadzić i jakieś błędy były i nic z tego nie wyszło;/ spróbuję znowu

Balik7, masz tutoriala na stronie głównej.
Zamiast tego STXa kup znacznie lepszego 22 140 8 scx.
Jest o nim sporo na forum, więc nawet nie musiałbyś niczego symulować w winisd.

z 8R głośnikiem też będzie współpracował.

Poza tym jeszcze go nie kupiłeś. a tak przy okazji - co to za wzmacniacz konkretnie ?

Też zastanawiałem się nad tym głośnikiem i zacząłem symulację.
Ja chyba zamontuję go w obudowę 32L strojoną na 50Hz. Wydaje mi się to optymalne ale niech może jeszcze ktoś się wypowie.

Obudowa 32L
Tunel BR 14cm średnica (wg zaleceń Pawła S. średnica tunelu o jeden mniejsza czyli 6,8cm)

Przy tych parametrach wykres w WinISD alpha wychodzi mniej więcej tak:

Tylko tyle, że ja chcę go do samochodu.

zybibrave Buda za duża i strojenie za wysokie. Wsadź go w ok. 25-27l i zestrój na ok 35 Hz (gdzieś widziałem ze już takie próby były i gra to bardzo dobrze)
Chodzi mi oczywiście o 22-140-8 SCX

scythe1123 napisał:
50Hz? ten głośnik ma FS 37Hz więc to by było niepoważne dawać mu 50Hz

Tej częstotliwości sobie nie wymyśliłem z kosmosu. Zacząłem czytać tutorial na temat obliczania obudowy i wg niego wychodzi objętość 25l i strojenie 48Hz (wg tabelki QB3 po prawej stronie) i tym się zasugerowałem. Nie podobał mi się trochę wykres i zacząłem kombinować. Zdaję sobie sprawę, że nie do końca należy ufać obliczeniom, ale nie miałem tego głośnika i go nie słyszałem więc to wydawał mi się najlepszy wybór.

Powrót