• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poprawność pomiarów

Reakcji
1
Cześć Wam. Proszę o sprawdzenie poprawności pomiarów i wskazówki. Przy wyższych głośnościach pulse wyglądał tragicznie. Wykonywane z odległości około 80cm. Podłoga wytłumiona przy pomocy kołdry i dywanu. Mikrofon w osi tweetera. Tweeter bez frezów (tymczasowo) poklejony taśmą malarską tak jak widziałem u innych forumowiczów. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Pulse jest źle! Tak ma być:
5fd9058558d0428cb6195532b63f501ddabf6ba4_1430172955.jpg

Twój marker niepotrzebnie zaczyna się daleko przed głównym impulsem a końcowy jest ustawiony zaraz za nim.

Końcowy powinieneś ustawić na 8 ms ale uprzednio musisz zniwelować odbicie na 6ms, może to statyw albo jakaś przeszkoda wokół.
W ogóle sygnał pulse jest dość słaby, próbowałeś przełączyć preamp na większe wzmocnienie ?

Przy wooferze w moich warunkach chyba nie da się bardziej pozbyć odbicia na 6ms. Próbowałem wielu rzeczy najbardziej zmniejszył się gdy zatkałem otwór BR. Statyw znajduje się w odległości 60cm od mikrofonu i w dodatku jest obłożony kocami. Dodałem 3x więcej wytłumienia w całym pokoju i tyle udało mi się uzyskać. Zasymulowałem też jakąś zwrotnicę bazując na filtrze Ravena. Wszystko niżej. Proszę o uwagi i wskazówki.

Ostatnia edycja:
pomiary wygladaja na juz uzyteczne

wylacz faze na wykresach i przeskaluj os Y na zakres np (0 -60)
na wykresie zwrotnicy dodaj jeszcze wykres przeciwfazy

odznacz faze, bo zasmieca widok
cos dziwnie opada ch-ka morela

niestety ze zwrotnica musisz jeszcze sporo powalczyc

Panowie czytałem artykuł na stronie głównej ponad 10 razy :) Nie zrobiłem takiej głupoty. Wszystko zgodnie z instrukcją. Też mnie dziwiła opadająca charka morela ale najpierw zmierzyłem go z odległości 1cm i wyszło to samo a później zmierzyłem monitorek z PCXem, monitor yamahy nx-e800 oraz monitorek jbl i tam charakterystyka nie opadała ani troszeczkę, więc wnioskuje, że ten głośnik tak ma.. Pomiary robię na SB0100 i sprawdzałem jej liniowość. Próbowałem też na integrze i uwzględniając jej spadek od 16kHz pomiar wyszedł identycznie.

"Walczyć ze zwrotnicą" - do czego mam dążyć co obrać za cel co będzie oznaką dobrze zasymulowanej zwrotnicy w SW ?

"Walczyć ze zwrotnicą" - do czego mam dążyć co obrać za cel co będzie oznaką dobrze zasymulowanej zwrotnicy w SW ?

Sumowanie się charakterystyk obu głośników w całym wspólnym paśmie przenoszenia i nie opadający zbyt nisko moduł impedancji.
Pamiętaj o rezystacjach cewek żeby je uwzględnić oraz wartości kondensatorów takie jakie można kupić lub złożyć z innych.

Wsadziłem AWXa w obudowę i zrobiłem pomiar. Wyszło mi z tego tyle, że i AWX na samej górze szybko opadł. O ile w przypadku innych monitorów, które mierzyłem i te spadki były na poziomie max 5dB w najgorszym wypadku, to tutaj mam się do czego odnieść i nie wygląda to najlepiej. Wyłączyłem preamp i uzyskałem kompletnie inny wynik. Próbowałem też na innej baterii. Co może powodować spadek wzmocnienia na skraju pasma ? Wykres oczywiście jest po przeskalowaniu. Pomiar z odległości 1cm.

10kHz-20kHz

Żeby uniknąć pytania: używam preampa wallina z projektu na forum i R9 jest taki jaki ma być.

Ostatnia edycja:
Woofer wygląda dobrze.
Ale skoro na innym głośniku jest dobrze to wina raczej nie leży w sprzęcie a w samym głośniku.
Druga sztuka morela też ma taką charkę ? Gdzie je kupiłeś ?

Ostatnia edycja:
Jest jakiś sposób na zbadanie wkładki ? Albo inne rozwiązanie tej kwestii ? Wolałbym nie kupować w najbliższym czasie znacznie droższego mikrofonu. W dodatku zastanawia mnie fakt, że z pominięciem preampa mimo, że sygnał jest bardzo mały to góra pasma wychodzi poprawnie, natomiast poniżej 5kHz już jest mocno w dół.

Aby mieć jakiś punkt patrzenia na szybkie opadanie poprzednich tweeterów wsadziłem w obudowę SS D3004/6620. BEZ frezów niestety - i wyszło mi to samo na średnich co na symulacjach u troelsa, ale i góra wygląda całkiem nieźle(chyba). Sprawdziłem też drugiego morela i wyszedł bardzo podobnie +-1 dB powyżej 10kHz. Proszę o opinie, a Pana Moderatora o scalenie postów, jeśli to nie kłopot.

Od góry pomiar z odległości 1cm, 5cm, 50cm

http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm - tam znalazłem przykład różnicy w FR, gdy frezów brak.

No cóż jednak coś jest ze sprzętem ;| może masz coś z prempem skoro bez niego takie rzeczy się nie dzieją, ,szczerze mówiąc nie wiem co jest ;/

Powrót