• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Popsułem radio Alpine CDA-9856, odwrotne podłączone bieguny.

Reakcji
1
Czesc i czołem... ;)

Panowie potrzebuję pomocy z wyżej wymienionym radyjkiem. Może napisze jak to się stało.
Pewnego (nie koniecznie) pięknego dnia, chciałem wyciągnąć płytę z radia które leżało sobie grzecznie w domu, próbując podłączyć zasilanie z żelowego akumulatora, najzwyczajniej w świecie pomyliłem bieguny :/ (przy podłączeniu aku), zanim się zorientowałem, bezpiecznik w radiu (10A) powiedział "pa" Po poprawnym podłączeniu biegunów, ale ominięciu bezpiecznika, bezskutecznie usiłowałem uruchomić radio... :(
Pomiędzy żółtym kablem (podtrzymanie) a masą występuje zwarcie, miernik pokazuje 35ohm.

Proszę o jakieś wskazówki.

Sprawdź diodę która jest podpięta równolegle do plusa zasilania i masy. Naprawiałem kiedyś radio Alpine (nie pamiętam modelu) z podobnym problemem, po wymianie tejże diody radio ożyło :)

po wymianie diody powinno zadzialac
oczywiscie bezpiecznik tez trzeba wymienic

dalej nic nie moglo sie popsuc... no chyba ze to wina pominiecia bezpiecznika i wiekszy prad cos tam jeszcze usmazyl

jeżeli prąd był duży to mogła wyparować ścieżka z płytki i nigdy nie zadziała... sprawdż powoli miernikiem ścieżkę zasilania ..

sprawdż jeszcze starą diode i jeżeli ma zwarcie w dwie strony to jeżeli podłączałeś w aucie to sprawdż bezpiecznik radia w samochodzie a jak w domu to robiłeś to podepnij się prosto pod kondensator w zasilaczu i zobacz czy zadziała a potem znajdż uszkodzenie . pisz co zdziałałeś. pomogjemy :D

Po poprawnym podłączeniu biegunów, ale ominięciu bezpiecznika, bezskutecznie usiłowałem uruchomić radio...

No to teraz wiesz że pomijanie bezpieczników się nie opłaca :)

---------- Post dodany o 11:33 ---------- Poprzedni post o 11:30 ----------

Wymienię i zobaczymy co będzie dalej

Hehe. Tylko jak regulator puścił już 12v tam gzdie miało być 5 czy 3 to możesz tak wymieniać aż wymienisz całe radio :)

używaj bezpieczników, albo ceramików 5W np: 100 ohm tutaj (w szeregu z plusem zasilania oczywiscie hehe). Da ci to ograniczenie prądowe do 120mA.

Wymieniłem regulator i niestety dalej nie działa. Ale ciągnie dużo mniej prądu około 4mA.

Hehe. Tylko jak regulator puścił już 12v tam gzdie miało być 5 czy 3 to możesz tak wymieniać aż wymienisz całe radio :)

Racja... ale, mierzyłem napiecia na wyjsciach i niby sie zgadzały.

no to takie opcje:
albo znasz się i badasz każdy element aktywny/bierny
albo masz schemat i lecisz z nim
albo serwis za pieniążki.

jakieś pojęcie jest, parę sprzętów już naprawiłem. Jedyne co mnie przeraża to "smd" z tą technologią mam kiepskie doświadczenie, a właściwie żadne.

Jedyny schemat jaki znalazłem to model o numerek niżej Cda-9855r.

Serwis to ostateczność :)

Zrobiłem podobnie jak kolega ze stacją multimedialną Alpine IVA-W505R. Podłączyłem na odwrót i zdziwiony przepalanymi bezpiecznikami (miałem zabudowany 15A na zasilaniu) dopiero sprawdziłem bieguny... Teraz radio nie daje znaków życia. Obawiam się, że gwarancja tego nie obejmuje, a sam nie znam się zbytnio na elektronice. Ktoś podjąłby się naprawy lub poleci jakiś serwis? :)

Wyszło jak wyszło... Teraz chodzi mi o jakąś pomoc, nie było to tanie radio i jednak chciałbym je jakoś naprawić.

Powrót