• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pora na nowe monitorki.... jakie przetworniki do ok 2 tyś za głosniki

Reakcji
1
Witajcie

Powoli chyba czas zacząć się zastanawiać nad nowymi monitorkami, chciałbym zobaczyć wasze typy narazie bez podania moich żeby było obiektywnie :)

Założenie

- mały monitorek
- niśkośrednio ok 13-16cm
- budżet ok 2tyś na 4 przetworniki
- zwrotnicą i obudową się nie przejmujemy

Czego szukam?

- ciepłego dźwięku

Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycję bo ja już za dużo mam pomysłów, standardowych i szalonych

Ostatnia edycja:
Dodam tylko że budżet 2 tyś to absolutny max, nie ukrywam że nic się nie stanie jak będzie niżej.

Satori nie da ciepłego brzmienia. Ushery dadzą. Więcej będzie zależeć od wysokotonówki w ocieplaniu, więc może jakiś Morel?

Tak tylko jest jeszcze jedno o czym nie napisałem i to mój błąd.

Monitorki chciałbym aby były małe, zastosowanie 6,5'' - 7'' głośnika powiększy je znacznie.

Najlepiej jak by były niewiele większe od Totemów stąd szukam też jakiejś 13stki

Nie ze względu na brak miejsca w pokoju, ale ostatnio podobają mi się małe monitorki na podstawkach

Ostatnia edycja:
Więcej będzie zależeć od wysokotonówki w ocieplaniu, więc może jakiś Morel?

Może Revelator + morel?
Ale w budżecie się chyba to nie zmieści... ale zależy o którego Morela masz na myśli.

Ostatnia edycja:
Również mogę koledze polecić głośniki SB ACOUSTICS

Sam mam monitory na nich a dokładnie na SB MW16P-8 SATORI
Przerabiałem już Usher Aurum Vifa Fountek
Lecz w Satori dopiero znalazłem swe brzmienie

Jak coś zapraszam na odsłuch

Bardzo fajny głośnik na średnicy, ale na basie to marniutko niestety :/ Poza tym to nie jest 13-stka, tylko tak naprawdę 15-stka, kosz ma chyba 156mm średnicy.

dołem się za bardzo nie przejmujmy może, zawsze może je wesprzeć subwoofer, tak jak obecne totemy chociaż nie jest konieczny.

Idealnym rozwiązaniem było by 13-16cm + wysoki który dało by się zgrać 1rz bez pułapek itp, max 2rz

Odstępstwo od "tkzw. audiofilskiego dźwięku" w postaci "tkzw ciepłego dźwięku" czyli z definicji takiego z nadmiarem zamulonego dudniącego basu z przesłodzoną średnicą zagłuszającą detale.

Skąd taka potrzeba odstępstwa od neutralności jeśli można wiedzieć?

Widzisz, dla Ciebie ciepły dźwięk to zamulony dla mnie to właśnie naturalny dźwięk jest ciepły
Może to ja się źle wyraziłem

Szukam naturalności.

Jak chcesz naturalnie to Satori 13 i CSS od Pharoha - ma chyba jeszcze jedną parę.

Odstępstwo od "tkzw. audiofilskiego dźwięku" w postaci "tkzw ciepłego dźwięku" czyli z definicji takiego z nadmiarem zamulonego dudniącego basu z przesłodzoną średnicą zagłuszającą detale.

Skąd taka potrzeba odstępstwa od neutralności jeśli można wiedzieć?

A skąd Ci przyszło do głowy że tzw. Dźwięk audiofilski to super detaliczne brzmienie? Neutralność nie może być ocieplona?

Jak dla mnie audiofile to częściej cmokaja na ten ocieplony. A jak coś jest neutralne i detaliczne to dla nich "cyfrowe" albo "tranzystorowe" które to epitety uznają nieomalże za obraźliwe.

Powrót