• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Porady odnosnie 2xTDA IRKA :-)

Reakcji
0
Witam.
Przymierzam sie do budowy 2xTDA IRKA i prosze o kilka porad.
Czy ten schemat gotowy do wytrawienia plytki juz ma zmienione sciezki jesli chodzi o regulacje czestotliwosci tzn Irek wspominal ze w lewo sie zwieksza?
W jakim sklepie internetowym moge zamowic wszystkie elementy wlacznie z trafo?
Moze macie jakies porady co do samego wykonania?
Samo w sobie wykonanie jest trudne dla takiego srednio poczatkujacego elektronika?

P.S.
Moze ma ktos gotowa plytke do sprzedania?

a robiles moze juz tego wzmaka?
powiedz prosze bo na plytce nie jest opisany element do ktorego sie podlacza trafo tam jest taki prostakat z 3 pinami, co to ma byc na zdjeciu widze ze to jest takie zwykle zlacze (takie czarne) no i obok jest przekaznik ktory ma 2 koncowki a obok niego jest 6 nieopisanych pinow od czego one sa :)

wykonanie tego ukladu chyba nie jest jakies masakrycznie trudne co? :-)
az wstyd sie przyznac ze sie ma wyksztalcenie elektroniczne (inz) :D

wykonanie tego ukladu chyba nie jest jakies masakrycznie trudne co? :-)

Wystarczy wszystko poprawnie zlutować, nie powinno być problemu z uruchomieniem, jeśli wszystko jest poprawnie zmontowane.
az wstyd sie przyznac ze sie ma wyksztalcenie elektroniczne (inz)

Hmm.. ja dopiero kończę informatykę, a asem z dziedziny elektroniki nie jestem. Zajmuję się nią jedynie odrobinę w ramach hobby.

kurcze jak to jest z tym wzmacniaczem na TDA... bo wlasnie z kontekstu wiadomosci od IRKA wywnioskowalem ze one dosc czesto i latwo sie pala... to PRAWDA??????????????????? nie oplaca sie tych ukladow robic? az tak awaryjne sa?

Kurcze jak wszystko złożysz poprawnie to nie ma opcji żebyś coś spalił. Jakikolwiek błąd przy montażu lub uruchamianiu może pozbawić życia tego tadeusza.

Jak będziesz korzystał z głową czyt. nie szalał z mocą i podasz mu odpowiednie napięcie (ważne żeby był zapas do granicy wytrzymałościowej kostki) , to nie powinno mu się nic stać.
Dla przykładu: wszyscy narzekają na kostki z rodziny stk, ja mam 20 letnią wieżę właśnie na scalaku stk i do tej pory gra bez najmniejszego problemu. Wszystko zależy od odpowiedniego traktowania.
Aha pamiętaj, żeby głośnik miał odpowiednią impedancję, w mostku możesz bodajże użyć 8 omowy, 4 omowy przy większej mocy by go zjarał.

chce kupic jakis fajny 8 ohmowy glosniczek, uklad bede robil 2xTDA, jaki kupic do tego TRAFO i jaki dac bezpiecznik na wejscie? co do opcjonalnych elementow w projekcie to co wziac i o jakich wartosciach najlepiej?

kurcze zauwazylem ze sa 2 wersje wzmaka v1 i v2
v2 ma poprawione pewne niedopatrzenia i wyglada na calkiem fajna sztuke, ale chyba jej jedynym mankamentem jest to ze ma jedynie 1 TDA przez co moc jest mniejsza, swoja droga jaka on ma moc RMS przy zastosowaniu glosnika 8ohm?

---------- Post dodany o 20:42 ---------- Poprzedni post o 20:40 ----------

swoja droga majac suba CANTON AS-5 o mocy 50W RMS / 100W MUSIC robiac suba opartego na wzmaku z jedyn TDA (TDA7294 wersja v2) o mocy 70W nie zrobie chyba duzo lepszego suba niz ten moj

---------- Post dodany o 21:01 ---------- Poprzedni post o 20:42 ----------

zastanawia mnie teraz tez to ktory w sumie uklad jest lepszy V1 (oparty na 2szt TDA) czy V2 (oparty na 1szt TDA), napewno V2 jest troche bardziej dopracowany w stosunku do V1... m.in. to ze czestotliwosc zmienia sie w prawa strone, sam uklad tez jest duzo prostrzy do wykonania, ale tak naprawde jak byscie mieli robic jeden z tych 2 ukladow to ktory byscie wykonali bedac na moim miejscu???

MAM DYLEMAT JAK CHOLERA, tym bardziej ze mam suba o mocy 50w RMS i zrobienie suba ktory bedzie podobnie gral jest zupelnie bez sensu...

juz nawet nie chodzi mi o te szczegoly ze czestotliwosc zmienia sie w prawo czy w lewo, najbardziej mi zalezy na tym zeby uklad byl jak najlepszy

Ostatnia edycja:
zrobie mostek :-) moze plecy beda mnie bolec bo dawno sie nie gimnastykowalem ale moze sie nie polamie:) oczywiscie zarcik
mam wiec pytanko, zapewne zaraz uzyskam odp stylu PRZECIEZ TO BYLO JUZ NA FORUM, ale sprobowac mozna :-)

Robie 2 x TDA i bede podpinal glosnik nie wiem jakiej wielkosci ale na bank 8 OHM :-)

2 ZENER 15-30V opcja DZ1 DZ3
1 220-470R opcja R10
5 470nF-1uF C1 C7 C17 C18 C28
2 4700-10.000uF 50V C26 C30
1 FOT1 opcja fotorezystor (5616)
jakie elementy lepiej dobrac??????

i o co chodzi z tym gadem:
1 BEZPIECZNIK 100mA PTC1 (do druku) - DO DRUKU??????????????????

TRAFO wyczytalem 2x24V :-) czy sie myle :)
bezpiecznik na zasilanie 230V jaki najlepiej dac? tzn ile A?

---------- Post dodany o 09:55 ---------- Poprzedni post o 22:11 ----------

a i jeszcze pytanie o radiator i grzanie TDA, czy wyprowadzac radiator od TDA na zewnatrz obudowy czy nie jest to konieczne?

No elementy to dobierasz takie jakie masz pod ręką wyraźnie masz podanych zakres a radiatora nie musisz wyprowadzać na zewnatrza bo jak dasz odpowiednio duży to da sobie radę schłodzić a przecież w dokumentacji wszystko jest wyraźnie napisane.

Powrót