• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Porównując STX GDN 27-150-8 SS do Tonsil GDN 20/80/2

Reakcji
0
Witam.
Czy ktoś miał możliwość porównania brzmienia tych głośników. Tzn. czy ten STX brzmieniowo choć troche będzie stanowił małą namiastke tego tonsila i czy da rade osiągnąć takie zejście jak tonsil. Wiem ,że jeśli chodzi o efektywność to nie ma czego porównywać... no i cena... wiadomo. Ale czy samo zejście (bas) będą podobne.
Pytam, ponieważ chce kupić stxa i nie wiem jak gra, a tego tonsila mam i wiem jakie ma brzmienie, dlatego chiałbym, żeby właśnie do niego się odnieść.
Pozdr.

no niestety dwa rozne glosniki, scieko porownac 27 cm z 20cm... bas jest zupelnie inny na korzysc tonsilka

Chodzi dokładnie o to czy jest w stanie zagrać takim miękkim ciepłym basem. Jeśli chodzi o efektywność to kokosów nie oczekuje (pozatym kto gra w domu bez przerwy z pełmą mocą). MOże jakiś "nabywca" tego sprzętu się wypowie jak mu się podoba.

A czy warto go kupić - jakość/cena, tak twoim zdaniem.

Ten STX zejdzie nisko w duzej budzie, gozej bedzie z dynamika i kontrola basu.

Z tego co czytuje ludzie go przeważnie pakują do 40 - 45 L. Ja chce go dać do 56 L i strojenie 34 Hz.
Tylko to podbicie w okolicy 50 Hz nie wiem czy nie będzie szpecić dźwięku. Impuls max 16ms - troche kiepsko, ale nie można mieć wszystkiego (przynajmniej nie w tej cenie).
A moc... 120 W chyba wytrzyma w tej konfiguracji (tak mówi WinISD :) ).
Co o tym myślicie.

Załączniki

No właśnie wiem i dlatego pytam jak to gra kogoś kto miał możliwość posłuchać jak gra ten głośnik a najlepiej porównać z podanym na początku tonsilem.

Jeżeli chcesz "łupaninę" to polecam gdn 27-150 . Jeżeli cenisz kontrole i "jakość" dźwięku polecam Tonsila

Powrót