• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Posiadam Glosnik MCnFun 300W 40omowy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Sorki ze pisze w tym dzile na forum ale chyba innego dzialu tu niema na pisanie tego typu rzeczy :))
Tak wiec chce z tego glosnika wydobyc jak najwiecej basu i niewiem co znim zrobic w co go wlozyc czy sub albo tuba ???? co lepsze a i jakies wymiary by sie sprzydaly odudowy takowej :D

Z gory dzieki za propozycje :)

matko boska.... akustyka albo off topic... a ludzie sie dziwią czemu tak w kraju sie kiepsko dzieje...

Hehehhe....Po 1 masz jakies parametry do tego glosnika?? Po 2 nie ten dzial!! A po 3 czy my jestesmy jasnowidzami??

Ja proponuje obudowe z marmury 28cm grubosc scianek strojenie na 15Hz do tego wzmacniacz 700W P.M.P.O i zadnego wytlumienei a najlepiej to zalac betonem zeby bassssss byl gleboki ....

A tak naprawde to widac jak krowie na rowie ze jest dzial off topic akustyka i elektronika nei wiemy nic o tym glosniku oproczmocy i impedancji <lol> powinni wywalac albo blokowac takich uzytkownikow typowy uzytkownik ktory potrzebuje danych i po to sie rejestrował na strone i na tym sie skonczy zakonczy swoj zywot jako cichy uzytkownik daje mu gora 5 postow na forum

To głośnik no name...
Nazywa się jak jakaś kanapka w macu więc to może wystarczyć jako recenzja...
Moje zdanie jest takie zeby czym prędzej pchnąć go na allegro i kupić coś normalnego...

To nie jest głośnik no name ale nie zmienia to faktu że to dziadostwo. Wejdźcie na www.realmofexcursion.com i zobaczcie jak takie głośniki odchodza do głośnikowego nieba :) - na jednym filmie aż ogień leci spod membrany.

No sorki ale niestety niejestem w tym fachu dobry daltego pisze tu a ze nie potrafia tego niektore os zrozumniec to ich problem a co do tego ze nie w tym dziale to fakt moj blad - po to sa takie fora nie ???? - Niestety niewiem dokladnych danych z tego glosnika wiem tyle pisze nanim : Car Series i ze to jest Subwoofer i tyle qa srednica do 25 cm :)) - Tak wiec pomoglo cos ???

Nie:P
Podaj nam parametry T/S to moze cos poradzimy:D - chociaz watpie ze je znajdziesz...

FutureM, usprawiedliwiasz się że po to są takie fora,
jednak na takich jak i na wszystkich innych forach panuje zasada że mając
jakiś problem sprawdzasz czy odpowiedzi na niego nie ma w artykułach...
http://diyaudio.pl/articles.php?id=5
Trzy powyższe parametry (zwane parametrami Thiele'a - Smalla) są obowiązkowe do poprawnego obliczenia obudowy. Poniższe parametry są również ważne, ale bez nich możemy się ewentualnie obejść.

a gdzie mam te parametry znajsc ? - moge zrobic zdiecie hehe jak to cos da :)
ps no fakt sa na tej stronie opisy ale jak tego niewiem to co ?? :))

Oto zdiecia :)

zdj281cie593nf.jpg

zdj281cie580vw.jpg

a narazie szukam na google hehe...

Kolorowy :D
Wsadz go w jakies 35-45 litrw zamknieta i moze jakos pogra...
Najlepiej sprzedaj na allegro;P

ALTON napisał:
To nie jest głośnik no name ale nie zmienia to faktu że to dziadostwo. Wejdźcie na www.realmofexcursion.com i zobaczcie jak takie głośniki odchodza do głośnikowego nieba :) - na jednym filmie aż ogień leci spod membrany.
mam duże wątpliwości :D

Weź go wyrzuć najlepiej :)
Bo nie wiem czy ktoś to kupi...
Ale póki co możesz dać mu bude jakąś - może gra znośnie :)

wyglądem(dresowatością) przebija BSW ale jeszcze nie zdetronizował audiona :P
Ciekawe czy jeszcze jakoś to gra.. moze warto by podesłać komuś na pomiary TS?

a nie da sie jakos na "oko" i te parametry czegos zlozyc Jakis Sub albo Tube - przedtem mialem zrobiony wg opisu bass reflex i dos tak to miatalo - ale z tego co tu widzialem to chyba mozna cos z tego jeszcze wydobyc ?? :)

FutureM, przeca dałem linki...
Parametry można zmierzyć.
Na oko to ten głośnik jest do kosza :)

Nie mamy możliwości Ci pomóc - jeśli nie masz parametrów to nic nie da się zrobić ...
Możesz włożyć go w przypadkową bude, ew zrobić bude testową - ok 50l,
do której dokładałbyś czegoś, aby móc sprawdzić jak głośnik zagra w mniejszej obudowie, potem testować różne konfiguracje br, tylko jest pytanie - czy warta jest
ta zabawa takiego głośnika ?

mmm pomyslmy moze i nie warta z waszego pkt widzenia bo wiecie co i jak a poza to tez rozchodzi sie o kase poniekad a ten glosnik nie kupilem tylko dostalem tak wiec chce znim cos zrobic
ps slucham Techna i Hardstylu daltego chce wydobyc jak najwiecej basu bo mi na tym zalezy :) - Tak wiec Co za buda zawykla czy cos wrodzaju Bass reflex albo tuby ??

A te parametry jak moge zmierzyc ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót