Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Może Zbyszku coś takiego na początek przygody z tubami - B&C 8FG64 w połączeniu z compresion driver również od B&C . Nie jest to może Array ,chyba że taka 800 picollini . Narazie w testowych obudowach. Powiem że da się to słuchać.
A driver jaki wybrałeś? Tubka podobna do ME20, ale chyba innego producenta.
Po co pochylona ścianka? Przecież na górze jest tuba która już powoduje opóźnienie. Prędzej w drugą stronę by trzeba pochylić. A tak praktycznie rzecz biorąc to bez pochylania byłoby ok
Driver to De 250-8tn wybrałem taki z racji tego że FG poniżej 1.2k ma spore urwisko a załatanie tej dziury 44mm Compresion driver nie było trudne . Tubka to aluminiowa ME -15 wygląda trochę bardziej spartańsko aniżeli ME20 , ale to nieproblem , bo część frontowa tubki tak jak i oktagonalny kosz woofera bedzie zasłonięty panelem. Scianka pochylona ze względu, że niechcialem budować kolosalnych 26 inch podstawek , będą 18 a pochylenie daje mi to że w w moim sweet spot na wysokości 42 inch mam przecięcie osi. No i oczywiście safety issues - środek ciężkości znajduje się niżej przez co mój crazy dog bedzie miał trudniej , żeby przewrócić całą konstrukcję
No chyba że tak.
Ciekawe jak to na pomiarach wyjdzie.
Swoją drogą to mam jeszcze parę uwag. Rozumiem użycie 8FG64 jako że są to kolumny do domu. Nie rozumiem za to użycia drivera z tytanową membraną. Taki driver w tej kolumnie będzie miał lekkie życie. Użycie tytanowej membrany byłoby zrozumiałe w PA, gdzie gra się czasem na skraju możliwości sprzętu i wtedy masz troszkę niższe zniekształcenia niż w membranie np. poliamidowej. Natomiast do domu użyłbym właśnie wersji z membraną poliamidową czyli DE250 bez TN. Jest lżejsza i ma lepszą górę.
ME15 z tego co widzę na 1,5kHz odcięcie, tak samo jak ME20. Także z tym 1.2kHz może być problem. Jeśli nie robiłeś wcześniej testów to też trochę nie rozumiem tego wyboru. Natomiast pocieszę że ja pomiarowałem te tuby i te drivery i powiem że z tym 1.2kHz tu nie będzie problemu. Oczywiście do zastosowania strikte domowego
Powiedz mi benku jaki jest bas z tego b&c gdyż rzadko widuje sie głośniki pro na gumowym zawieszeniu . Ma kika typowego dla glosników pro czy jest już bardziej przystosowany na zejscie? Masz jakies porownanie do typowej 12 albo 15 pro. Widzę że jednak znajdzie się kilka osób do pomocy w zlożeniu sprzętu . Ja raczej celował bym w 12 z jakim detalicznym driverem . Duzo dobrego slyszalem o głośnikach faital pro czy ma ktos jakieś doświadczenie z nimi? Czy może lepiej iść w coś innego?
Zaraz ktoś znowu powie ,że z Youtube nic niesłyszy - no bo jak ,każdy ma inny sprzęt, ale to tak z ciekawości dla pana Zbyszka . Radzę nieoszczędzać volume bo jakoś tak się cicho nagrało. 1;56 w nagraniu to co lubię najbardziej. Co do 8cali B&C to taki mały symulant coś tam próbuje udawać, ale nic niepodrobi basu uzyskanego z sd głośnika i objętości wewnętrznej kolumny, więc niebęde zachwalał na silę bo już go kupilem czy mam. Natomiast jeśli chodzi o compresion driver to z przyjemnością wymienił bym go na JBL 2426h. Dlaczego znowu tytan - powiecie. No coś w nim jest co moje uszy lubią.
12" nie zagra zbyt ładnie środkiem. Lepiej nie przekraczać 10" przy podziale 1.5kHz, no ale wiadomo czasem trzeba, zwłaszcza jak ma być tanio i głośno. Natomiast w domu nie przekraczałbym 8" jako midbas z podziałem na te okolice 1.5kHz. Tak jak tutaj koledze benkowi fajnie wyszły te monitorki. Choć pewnie miałyby fajniejszą górę gdyby użył innego drivera
No niezle widze ze te male B&C to niezle kozaki przez chwile mialem nadzieje ze skrecisz kamere a tam perkusista z boku . Mam kilka pytan czym to nagrywales I co to za utwor? Subwoofera oczywiscie niebylo. Ile miales wtedy decybeli I co to za program na lapku- to do nagrywania czy co. No I jakbym zastosowal tanszy driver z np 25mm kopulka to by gralo tak samo. No I czy jest różniczka miedzy plastikową tubką a aluminiową.
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.