• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukuję:D 15 cali idealne - ma mieć takie TiS:

Reakcji
0
Cena: narazie obojętne :D założmy że do 2,5k zł
Qts: nie więcej jak 0,5
Fs: nie niższe jak 38 Hz (to nie błąd, ma być nie mniejsze jak 38 :D)
Vas: Nie więcej jak 90L, im mniej tym lepiej!
X-max: najmniej 10mm, im więcej tym lepiej.
SPL: może być niski ale nie mniej jak 85dB najlepiej :D
MOC RMS: im więcej wytrzyma tym lepiej :D

Mam nadzieję że ktoś się natknął na jakąś perełkę mieszczącą się w wyznaczonych przeze mnie normach :D Proszę podawać modele.

Pozdrawiam!

Kilomax15 ma większy VAS niż chcesz i mniejszy xlin, xmech to 2,7cm w jedną strone :P Moc 1250W RMS. Do czego to ma być?

Do zabawy :D hehe Zaraz obadam te wasze typy, ale szukamy dalej. Im extremalnie mniejsze Vas tym lepiej :D

[ Dodano: 2006-05-12, 13:22 ]
Ło w morde fajna cena tego Focala :P

Utopia Sub 38 WX
Producent: Focal
Cena: 5199,00 zł
:D

[ Dodano: 2006-05-12, 13:27 ]
"!!! Linia UTOPIA - WYCOFANA Z PRODUKCJI !!! " w związku z tym na stronie producenta nie widzę TiS, poproszę jak ktoś ma niech poda. Pozdrawiam

Temat troche bez sensu.

Przede wszystkim zalozenia odnosnie VAS i Qts - jesli Qts bedzie rzedu ponizej 0,2 to VAS moze miec i 400 litrow, a buda wyjdzie niewielka (zeby to gralo sesownie). Przykladem jest BSW154II - masz dobroc na poziomie okolo 0,2 i Vas rzedu grubo ponad 300 litrow - i najlepiej gra w 100 litrach...

Jesli to ma byc do auta - to rzeczywiscie skok pojemnosciowy sie liczy, efektynowsc wielka byc nie musi... A i dobroc moze byc sporawa, w malej budzie wtedy uzyskasz podcie rzedu kilku dB przy wysokim strojeniu,. nieodzownym w przypadku auta...

Jak pisalem - temat jest w zalozeniach bez sensu... Glosnika mozna szukac pod katem zastosowania, parametry tylko to przyblizaja - do czego glosnik ma byc stosowany... Dla samych parametrow chcesz, w ramach ciekawostki? :D a po cio?

Daj do auta KIL 15 w bude rzedu 80 - 100 litrow strojona pod 45 Hz i zasil to 1,4 kW - tylko ubezbiecz auto najpierw.

Overclockerowi chodzi o cos innego,potrzebuje poprostu glosnik o takich parametrach jakie podał.

Dla was to wszystko jest bez sensu :P

Szukamy dalej.

[ Dodano: 2006-05-12, 18:43 ]
Najlepsze by było coś takiego z parametrami Hertza HX300 w wersji 15 cali :D

Czy ja wspominałem że buda może i szafą być? Jak nie to mówię że może. Czy ten głośnik ma Fs wyższe od 38 Hz ? Ano nie bardzo :/

Pozdrawiam.

Powrót