• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukuje glosnika 15-17cm

Reakcji
6
plan: dwudrozny zestaw na tej wielkosci przetworniku. i nie byloby problemu z wyborem gdyby nie to ze nie chce zeby to byl TVM ani STX. Myslalem o czyms z Visatona, Tonsila lub...
tyle ze nie mialem z nimi nic do czynienia. Dlatego zwracam sie o pomoc:)

cena: mysle ze rozsadna to do 150zl/szt. oczywiscie +/- :]

jesli mielibyscie jakies propozycje odnosnie wysokotonowca to rowniez prosze pisac.
myslalem o glosniku :
http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=vifa&model=D27TG-05-06&lang=pl&dh=dt
lub
http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=visaton&model=G20SC&lang=pl&dh=dt
Ale slyszalem rowniez duzo pochlebnych opinii o kopulkach Tonsila ale wiem ze lubia je podrabiac... w kazdym razie wysokie maja byc miekkie i delikatne bez ostrego i syczacego dzwieku...

Sprawdz katalog intertechnika moze taniej jakiegos Seasa wyciagniesz albo perelke.Dostepny jest wysylkowo wraz z przykladowymi aplikacjami i tailami , lub na stronie internetowej.

LUKASZ ktory glosnik bys polecil 16/50/1 czy 16/50/6 ? Zalezy mi na naturalnosci, miekkosci, mam juz dosc twardych ARN 188.

wiesz w zasadzie bardziej miekko gra
16/50/1
jest bardzo miekki
ale nie dokonca neutralny ociepla a co za tym idzie tracone sa pewne szczegoly ceni wygode sluchacza , powoduje ze muzyka zawsze jest mila i grzeczna
ale jest bardzo bardzo brzydki

16/50/6 to polipropylen
szybszy ale i ostrzejszy
przy tym neutralny gra szczegolowiej ale i z osnakmi malej suchosci
wybieraj co wolisz

16/50/1 fajnei gra z 11/100
skolei 16/50/6 fajniej z dt100 albo audaxem A0

16/50/6 to niezły głośnik - niezły ale ma sporo wad....
1) doskonały z niego średniotonowiec ale niema basu
2) małe X-max
3) błysawicznie załamuje się charakterystyka po przekroczeniu X-max czyli gwałtowene przesterowanie
4) tylko do zamkniętej ze względu na wysoki Qts.
5) nie trzyma parametrów mam dwa i jak robiłem pomiary to za diabła nie chciały wyjść chociaż zblizone.
ja bym zainwestował w minimum jakiegoś Visatona. na moje ucho oko i pomiar niewart więcej niz 40zł

chyba ze by dorwac wewrsje eksportowe...tamte sa pozadniej wykonane, kopulki maja pozadnie poprzyklejane chociazby...ich parametry sa powtarzalne itp .itd...pogadaj z Markiem W on sie kiedys z nimi "procesowal" i iwem ze wyrwal pozadne 20/80/2 wiec moze by ci powiedzial jak to robil ale z tego co sie orientuje to troche czasu na to poswiecil i pare telefonow i maili musial wyslac ;P

sound mam pytanko skad masz ten glosnik??
ja mierzylem orginalnego 16/50/6 kupionego u dealera i parametry zgadzaly sie w 85%

Powrót