• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukuję nazwy monitorków aktywnych.

Reakcji
0
Panowie, potrzebuję nazwę kolumienek stereo. To są aktywne kolumienki nawet chyba z jakimś pilotem, kosztowały coś koło 300-400zł. Kiedyś coś było o nich na forum i wyleciała mi nazwa. Może ktoś kojarzy o jakie chodzi.. Z góry dzięki za pomoc

O to właśnie chodziło. Dzięki wielkie. :)
Ogólnie to pytam bo znajomy wpadł na pomysł kupna głośników do kompa 2.1 i chce wydać ponad tysiaka na Bose Companion 3. Może macie jakieś propozycje czegoś co nie zajmie dużo miejsca na biurku i przyzwoicie zagra? Z góry piszę że on nie chce diy i wzmaka. Chce coś aktywnego co ma służyć do słuchania muzyki z kompa.

Inne monitory na jakie warto zwrócić uwagę, choć ceny odbiegają od budżetu to:
  • Behringer TRUTH 2030A, lub większe 2031A
    ALESIS M1 Active MK2
    KRK RP 6G2 (używane G1 można tanio złapać a są bardzo fajne)
    Samson Rubicon R6a
    Yamaha HS50, lub większe HS80
Osobiście nie kupowałbym taniej, szkoda pieniędzy. Microlab'y bdb wybór, bodajże Solo 6c jest jedną z ciekawszych propozycji.
Aaa... i trzymaj kolegę z dala od produktów dwóch monopolistów na rynku komputerowym, bo to wybitne oddawanie pieniędzy tym panom.

No to kupił coś takiego... Kurzweil KS 40a, jak ja się cieszę że skusiłem się na zrobienie czegoś samemu i nie płacę producentom za napis kupując przy tym sprzęt za nie małą kasę na budżetowych podzespołach..

To monitorki do klawisza na małym przetworniku 4", a skrzynki są z 7mm MDF, więc szału nie ma. Podobno (nie słyszałem ich) przetworniki są nawet przyzwoite.
Ale jak mu pasują, to jest OK :)

Ogólnie za jakiś czas będę miał okazję posłuchać to będę trochę mądrzejszy w temacie, choć jakoś nie przekonują mnie.. Zaraz pewnie będzie narzekał że jednak" za mało basu" itp. Wiadomo że takie przetworniki nie wytworzą nie wiadomo jakiego ciśnienia nawet w małym pomieszczeniu i że w ogóle nie służą do tego, ale ludzie z reguły uważają że jak coś kosztuje to musi napier... Zobaczymy.. :) Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Powrót