• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Poszukuje speca od lutowania.

Reakcji
0
Witam,
jak w temacie, a już piszę o co chodzi:
Jestem w trakcie budowy DAC'a na PCM2702 i po przez pijacki sabotaż wszystkie nóżki na scalaku są zlane cyną.
Ja niestety nie dysponuje sprzętem takim aby móc sobie z tym poradzić. Niby koszta nie wielkie, ale szkoda.
Proszę o pomoc jak trzeba umieszczę zdjęcia.

Nie będę pisał że pokrywam przesyłki i odpowiednią należność, bo nie mam po co jest to chyba jasne.

Plecionka do odsysania cyny i po kłopocie, jak nie dasz rady, to mogę to zrobić.

no banalny problem przecież to można zrobićna milion sposobów :P to jakbyś napisał że zabrakło papieru toaletowego i co masz z tym zrobić :)

Wydaje mi się że po to takie fora istnieją, aby sobie pomagać.
Miałem problem zwróciłem sie o pomoc.
Na początku dostałem podpowiedzi spróbuje zrobić to sam, jak się nie uda dalej będę szukał pomocy.
PCM2702 wydaje się być tak delikatny że boje się go ruszać.
nosmaster, ciekawe co byś zrobił jakby Ci lokomotywy na planowy pociąg zabrakło?

keisan, masz odsysacz cyny? to taka pompka prozniowa
jak nie to mozesz kupic - max 10zl za cos tanszego a bardzo przydatne ;)

jak nie masz malutkiej lutownicy to wyslij np UKAszowi (pracuje przy lutowaniu takich detali)

nie żebym się jakoś specjalnie czepiał ale poprostu wydaje mi się że dałbyś sobie z tym radę sam, poprostu trzeba kombinować, przecież każdy kto by się tego podjął musiałby tak samo myślec jak Ty jak się pozbyć tej cyny. jak możesz to daj fotkę, będzie można ocenić czy to az tak trudne :)

zamiast spirytusu i kalafonii proponuje używać jakiegoś "fluxa" do lutowania smd, nawet takiego za 15zł - różnica ogromna ;)

Jeden z lepszych topników, to RF800 i droższego do lutowania ręcznego SMD nie trzeba.
Kolega nadal nie zamieścił zdjęcia więc nie znamy dalej rozmiarów "tragedii"
Rzecz jest teoretycznie prosta - należy ściągnąć nadmiar cyny przy pomocy tasiemki do odsysania i potem rozciągnąć ją po nóżkach przy pomocy topnika i ta czynność wymaga nieco wprawy aby nie poupalać ścieżek. Odpowiednia temperatura grota też jest wskazana ;)

łołoł, pourywane ściechy, powypalane pady :/ ciężko .. Estetycznie toto już chyba nigdy nie będzie wyglądać, ale działać może :)

Łoooo ładny bajzel :wink: miedziana plecionka do zbierania nadmiaru cyny chyba powinna pomóc :wink:

Powrót