• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potencjometr elektroniczny

Reakcji
0
Witam, buduję UniAmpa i chciał bym zastosować w nim regulację głośności na przyciskach i jakimś scalaczku... znalazłem schemat z wykorzystaniem DS1802 ale kostka kosztuje 28 zł w TME.. szukam czegoś tańszego. Proszę o pomoc

DS1802 jest łatwy w sterowaniu, ale bardzo delikatny jeśli chodzi o zakres napięć na wejściu. Lepiej wykorzystać PGA2311 ale musisz go sterować z zewnątrz jakimś uC. Poniżej 28 zł będzie ciężko coś takiego zmontować. Musi to być koniecznie drabinka rezystorowa? Nie wystarczy Ci klasyczny potencjometr?

zamiast PGA2311 polecam PGA2310, większy zakres napięć wejściowych (oczywiście zależne od zasilania)...taki układ na PGA + jakiś mikroprocek to w sumie banał, problem w tym, że trzeba mieć symetryczne zasilanie części analogowej plus zasilanie części cyfrowej

za jakiś czas udostępnię swój projekt selektora 6 wejść na przekaźnikach+tor alternatywny na pre lampowym+wyjście słuchawkowe z odłączaniem normalnego wyjścia+regulacja głośności na PGA2310

Koncepcja jest taka, logarytm bez uC, jak najtaniej... nie koniecznie drabinka.. ds ma jeszcze Mute i Balans.. niekonieczne bo i tak mam obudowę z 2 przyciskami fabrycznie i nie chcę jej niszczyć.

qwerty67, przy takiej koncepcji to kup sobie alpsa z silniczkiem i dwoma przyciskami zrób sterowanie silniczka w lewo bądź prawo. Prościej już się nie da a przy tym jakość będzie lepsza niż z DS'a bo ten akurat jest dość kiepski.

PGA jest bardzo dobry ale i też drogi, szczególnie wersja 2310 kosztuje ogromne pieniądze no i bez uC nie działa.

qwerty67 napisał:
Koncepcja jest taka, logarytm bez uC, jak najtaniej... nie koniecznie drabinka.. ds ma jeszcze Mute i Balans.. niekonieczne bo i tak mam obudowę z 2 przyciskami fabrycznie i nie chcę jej niszczyć.

Twoja koncepcje mam zrealizowana od dawien dawna. Scalona drabinka rezystorowa za 5zl przystosowana bezposrednio do sterowania przyciskami vol+, vol-. Calosc na plytce z selektorem wejsc na przekaznikach bo mialo byc to podlaczane do zdalnego sterowania. Ale jest prosty ''reczny'' sekwencyjny sterownik przekaznikow oczywiscie mozna pociac plytke i wykozytac sama regulacje volume. Zasilanie pojedyncze 12V.

Jak Cie to interesuje to pisz na priva bo widze ze koledzy tylko w haj-endzie zyja albo polecaja smieciowego DS1802 ktory obcina sygnal z CD, audiomaniacy zmniejszaja wtedy sygnal dzielnikiem na wejsciu na ktorym traca cenne wzmocnienie i szumy strasznie rosna. To sa wlasnie idiotyczne aplikacje z audiostereo.

Powrót