Swego czasu wykombinowałem coś takiego http://www.oranek.user.icpnet.pl/24db.jpg
Ale była to regulacja filtra 24dB/okt.
Ale była to regulacja filtra 24dB/okt.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jak za rozsadne pieniadze to bioreQuester napisał:Co na to Forumowicze ?
Finalnie taki potek w budowie będzie tańszy niż kupno dobrych obrotowcówPawel S. napisał:jak za rozsadne pieniadze to biore
Quester napisał:Finalnie taki potek w budowie będzie tańszy niż kupno dobrych obrotowcówPawel S. napisał:jak za rozsadne pieniadze to bioreJedyną wadą takiego rozwiązania jest konieczność zasilania układu potencjometru (+/-12VDC).
czyli w 30zl sie zmiesci? jezeli tak to biore bo wlasnie o takiej kwocie myslalemQuester napisał:Finalnie taki potek w budowie będzie tańszy niż kupno dobrych obrotowców
Ponieważ zaprojektowałem już pierwszą wersję układu, która w symulacji w Electronic Workbench działa prawidłowo, to policzyłem pobieżnie koszty samych elementów dla 6-ciu kanałów (nieco zawyżając ceny dla bezpieczeństwa obliczenia) i wyszło mi 50 zł.Pawel S. napisał:czyli w 30zl sie zmiesci?
myslalem wlasnie o tym podczas skladanie mostka TDA irka. juz wczesniej robilem tak ze oddzielilem sama koncowke mocy od zasilacza i filtrow. jednak tam musialem po sciezkach szukac co i gdzie powinno byc.Quester napisał:Zastanawiam się (jeśli oczywiście układ zadziała) czy nie zrobić wersji modułowej ? Wówczas łącząc ze sobą płytki można by samemu dobierać ilość kanałów potencjometru... Widziałbym to tak: płytka bazowa z zasilaczem i potencjometrem oraz np. 5 złącz umożliwiających dołączenie od jednej do pięciu identycznych płytek zawierających sterowany napięciowo potencjometr dwukanałowy. Wówczas do wyboru byłoby 2,4,6,8 lub10 kanałów...
OTA to zupełnie co innego niż PGA. Wstępnie do realizacji projektu wybrałem LM13700 (ze wzlędu na cenę i dobrą dostępność).damiani napisał:z ciekawości zapytamna jakich układach zamierzasz to zrealizować? na jakimś pga? czy ten "OTA" to zupełnie coś innego niż potencjometr cyfrowy?

może aż za małaQuester napisał:Swoją drogą przyszło mi do głowy, że przy tak prostym układzie będzie można się pokusić o zrobienie PCB w wersji dla SMD - wtedy to będzie naprawdę malutka płytka![]()
Quester napisał:Pawel S., to ma być po prostu napięciowa regulacja wzmocnienia
Po konsultacji z elektronikiem wprowadziłem jeszcze kilka poprawek do schematu i zaprojektowałem PCB. Ostatecznie prototyp (dwukanałowy) będzie wyglądał tak:
Jak widać płytka niewielka ( ok. 57x56 mm ), a zatem nie powinno być problemu z jej "upchnięciem" wewnątrz wzmaka.
Poniżej jeszcze wrzucam screen z symulacji. Na górny wykresie ch-ka częstotliwościowa potencjometru, na dolnym widać co się dzieje gdy zmienia się położenie suwaka potencjometru. Na wejściu każdego z czterech kanałów zadałem inną częstotliwość. Widać wyraźnie, że wszystkie sinusoidy zmieniają swoją amplitudę jednocześnie, czyli teoretycznie przynajmniej potek działa
![]()
Jak już się bawić w cyfrową elektronikę to robi się cały potek cyfrowo. Inaczej nie ma to najmniejszego sensu.nowy1 napisał:przydała by się regulacja z pilota i wyświetlacz
Myślę, że w tym przypadku zbytnia "małość" nam nie grozi. Jednak na owej płytce musi się zmieścić sporo dużych rzeczy takich jak 3 scalaki w SO16, 6 wejść i 6 wyjść czyli 12 listew zaciskowych 2pin, wejście zasilnia - listwa zaciskowa 3pin no i potek. Sądzę, że 3x8 cm to absolutne minimum by to wszystko pomieścić, a to wydaje się być znośny rozmiartakero napisał:może aż za mała
z PCB jak z komórkami - nie mogą być zbyt małe![]()
Quester napisał:(cały czas z zaznaczeniem faktu: jeśli to zadziała)
nowy1 napisał:przydała by się regulacja z pilota i wyświetlacz