• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potencjometr w radiu

Reakcji
0
witam otoz mam dziwny problem potek od glosnosci w radiu zaczal dzialac w druga strone :razz: tzn. jesli wczesniej glosniej dawalem krecac nim w prawo to teraz sciszam i odwrotnie o co moze chodzic

a to na pewno jest potencjometr? możesz nim wielokrotnie obracać w jedna stronę? bo jeśli tak to jest to enkoder (inna nazwa impulsator) inkrementalny i źle podaje kod graya na swoich dwóch wyjściach, przez co mikrokontroler się gubi...

w takim razie faktyczni jest to impulsator ale co sie mu moglo stac i jak to naprawic. ostatecznie moze tak zostac jesli jednak da sie to latwo skorygowac to czemu nie

Najbardziej prymitywnie to by było zamienić połączenie dwóch nóżek, ale generalnie warto by było pomierzyć sygnały jakie się pojawiają na nóżkach. Jeśli jest to enkoder z przyciskiem w osi to ma 5 wyprowadzeń, 2 od przycisku, 3 od obrotów. Opcje podłączenia tych trzech są dwie, albo jedna z nóżek jest na stałe podpięta do plusa a dwie nóżki do masy albo na odwrót (raczej ta druga opcja). Posprawdzaj połączenia...może po prostu podciąganie do plusa się spieprzyło i odwróciła się logika...ewentualnie może się coś z softem w procku spieprzyło...

do tego jeszcze zaczal ciezko chodic chociaz prysnalem go kontaktem i juz chodzi dobrze. a czy opisane wyzej objawy moga sygnalizowac jego bliski koniec? znalazlem na allegro aukcje: http://www.allegro.pl/item1046888090_impulsator_enkoder_obrotowy_os_scieta.html
wizualnie jest identyczny jak ten co mam w radiu moze warto go wymienic... chodz do tgo przydaloby sie znac parametry biezacego a takowych niestety nie posiadam

jedynym chyba istotnym dla użytkownika parametrem enkoderów jest ilość "kliknieć" na obrót, choć jest jeszcze różnica w wyprowadzeniach, otóż część enkoderów ma wyprowadzenia ABC a część ACB, czyli dla ABC na dwóch pierwszych nóżkach pojawia się kod Graya a trzecia nóżka jest wspólna, dla ACB wspólna jest środkowa a kod Graya pojawia się na nóżkach skrajnych. Ten z Allegro ma wyjścia ACB i takie są w zdecydowanej większości. Mam takich 5 w domu i muszę powiedzieć, że są kiepskie. Na 5 tylko jeden jest na tyle dobrze złożony, że nie pojawiają się na nim stany, które nie powinny. Poszukaj na Allegro jeszcze impulsatorów Bourns, są droższe, mam takie 2 z któregoś modelu i jeden jest OK, ale drugi jest kiepski. Jeśli chodzi o raster wyprowadzeń to większość jest praktycznie taka sama, więc tutaj nie ma jakiegoś problemu. Możesz zawsze spróbować wymienić tylko poproś o taki dobrze spasowany, żeby kliknięcia były dobrze wyczuwalne.

Powrót