• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

POTENCJOMETR

Reakcji
0
Znacie moze adresy stron w polsce gdzie mozna kupic potencjometr np 4 kanalowy?? Nie interesuja mnie rozwiazania elektroniczne ani jakies procesory bo z tym nie problem. Ma to byc klasyczny potencjometr.

hm, kupujesz 2 potencjometry stereo, robisz przekladnie - a wlasciwie to potrzebujesz 4 zebatek, i jedna osia steresujesz 2 potencjometry :) Rozwiazanie tanie, proste...ale nie wiem czy skuteczne, nie probowalem ;)

jedyne co widziałem to potencjometry do druku, które można zainstalować jeden za drugim a oś przepuscić przez wszystkie. w ten sposób można lączyć większą ilość potków. jak znajde to zrobie fotke i pokaże.

Trzeba szukac w asortymencie sprzetu samochodowego. Ale to niestety problem.
W amplitunerach wielokanalowych dawniej byly wykorzystywane specjalne potencjometry 6-cio kanalowe! Taraz ilosc kanalow wzrosla i lepszym rozwiazaniem sa potencjometry elektroniczne w zasadzie niezniszczalne. Cierpia na tym elektronicy amatorzy. Niestety, specjalizacja.

Alps przecierż sprzedaje segmenty do potencjometrów ...możesz ich sobie nawet 20 kupić tylko że do tego musisz kupić oś i śróbki :)

I wlasnie o cos takiego mi chodzi. Ale nie zmienia to faktu ze nikt nie podal jakiegos sklepu.
pozdro

Powrót