• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potężne kolumny

Reakcji
0
Witam planuje zrobić potężne kolumny Czy 2xGDN 32/150/4 połączone szeregowo i pomóżcie jaki średniak do tego i wysokotonowca.Zwrotnicę woałbym uniwersalną.Albo zastosować 2x GDN-22-120-4-SC połączyć szeregowo i jakiś wysokotonowiec np.GDWK-10-200-8-AJ Oczywiście wszystko z STX.Tylko moge zastosować zwrotnice dwu czy trójdrożną??

trójdrożną.

swoją drogą nie czytałeś nic jak działa budowa dobrego DIY, marnujesz kasę :) Wiecej hałasu bedzie niz muzyki z tych kolumn.

A może coś z tonsila??Np.GDN 25/80/1 [8ohm] ??Chodzi o to aby było dużo bassu.Bo moje stare kolumny mają dużo sopranu i aż w uszach piszczy

Jak słyszę już takie słowa: "potężne kolumny", "dużo basu" to już wiem, że nic z tego nie będzie :P

Tylko moge zastosować zwrotnice dwu czy trójdrożną??

Rozumiem, że możesz "załatwić" zwrotnicę do każdej konfiguracji, czy to dwudrożnej, czy 3 drożnej :P

El_liero, dobrze Ci mówi.

Ja proponuje kupić coś lepszego, a słabszego, choć będzie się to nadawało do słuchania muzyki lepiej, niż to Twoje " 1000 W " :P

Może źle to nazwałem :razz: Bo potężne to raczej nie będą chce coś kształtu altusów tylko że altusy mają więcej sopranu niż basu PODOBNO

Przygotuj się na ostrą krytykę :razz: Ale taki masz gust i o gustach się nie dyskutuje. Wierze że ktoś Ci coś sensownego doradzi.

moze zacznij po kolej? co :?: ile kasy masz? doczego to ma byc[jak muzyka]? jakie pomieszczenie? jaki wzmac?itp....

W jakim pokoju to ma grać? Zamiast ARV weź choćby STXa. Na pewno potrzebne Ci 4 x 27 cm w pokoju? Może zamiast w ilość lepiej iść jakość?

Narazie bym zrobił tylko jedną kolumnę a za drugi czas drugą.Mam duży dom więc chyba będzie to odpowiednie i nie chce mieć suba

mmm chciałbym taki pokój bez sąsiadów na dodatek :D
ps. Tonsil jest według mnie neutralny pod względem niskich i wysokich tonów i jakoś nie moge narzekać :wink:

Powrót