• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potrzebna pomoc w budowie SUBA o mocnym basie;) duzy pokój

Reakcji
0
wiec mam pokoj okolo 40m^2 ze skosami. poki co mam audiofilskiego grundiga fine arts :) ktory napedza moje odnowione space 86 calkiem ladnie:) zaczely nawet troche grac;))
wiec zakladamy ze mam jzu wzmak 100w do suba:) z filtrami itp.
i teraz jest pytanie:) bo mam zamair zrobic suba wdg projektu mdcs(tego czarnego) na lw1200. i sie zastanawaim czy to wystarczy do tak duzego pokoju zeby bylo potem jako sub do kina?? chce zeby bas byl gleboki i przy mocnym rockowym uderzeniu odpowiednio dzialal;D przetwornik kolo 100 zlociszy max ;( a obudowa moze byc duza;))

Eeee......
Pokoj duzy... jak masz malo kasy.. to moze dozbieraj ciutke i daj 30/300/4AP stxa. Nie tego LW.
Tylko do rocka itp to by sie pewnie beyma jakas sprawdzila...

kuflik, jak się kierujesz wytycznymi ze strony mdcs-a to z góry jesteś przegrany.A by to zrozumieć musisz znac pewne podstawy w projektowaniu sprzętu audio.
Ja osobiście w taki metraż bym pchał minimum 15 cali dobrej marki z dobrym napędem.I nie powiem,taki metraż aż sie prosi o horna ale se odpuszcze bo mnie koledzy zakrzyczą :)

PS
Tubencja na 18 calach i jest zabawa na całego :P

Sorki ale musiałem ;]

umberto, maniaku TY;]
ale prawda jest ze do 40Mkw trzeba cos solidnego. ale mysle ze bsw15II zadowoli cie;) ja jestem caly czas w szoku od kiedy odpalilem 12calowca;)
no i co jeszcze wzmak 100W? - MALO!! zwlaszcza jak masz 100pln... no nic zbieraj kase i kup 30.300.4 AP chyba nic lepszego nei znajdziesz. chyba ze cos z estradowych;)

W jednym sie zgadzam 100W (to za mało na taki metraż, szczególnie ze masz możliwośc słuchania głosno :-) (zakładam ze te skosy to z dachu a jak dach to domek)
LW to kupa g...
porzadny głosnik nie kosztuje 80 PLN.
ćwiczyłem LW800 i 1000 nabyte doświadczenia każa produkty (w szczególnosci linie LW) Alfreda omijać wielkim łukiem
Pozdrawiam

o czym wy tu piszecie sprawa jest prosta

power 12 mozna wsadzic nawet w 60-80 l Br i po klopocie
no i wzmak 500W min i te 40 m kw jakos naglosnisz

LUKASZ napisał:
o czym wy tu piszecie sprawa jest prosta

power 12 mozna wsadzic nawet w 60-80 l Br i po klopocie
no i wzmak 500W min i te 40 m kw jakos naglosnisz

Bez przesady, ja bym więcej jak 50l dla tej beymy nie dawał, głosnik straci swój harakter ;). Dobrze chłopaki mówią 15cali i będzie gitara i nie 100W tylko minimum 300 ;)

Powrót