• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potrzebny projekt małych monitorów.

Reakcji
0
Potrzebuję projekt małych i stosunkowo tanich monitorów. W jakiej najmniejszej obudowie można zamknąć 14SCX i PJ i czy może być zamknięta ? Ewentualnie może coś na małym ARNIe ?

14 SCX & PJ ewentualnie przeszukaj dział Własne Konstrukcje i tam znajdziesz coś ciekawego :)

No SCX ok, ale są za duże przez BR. Muszą być naprawdę małe.

Może zrobić na szerokopasmowych ARX 165-22/4 ? Mają służyć do telewizora. Mam wtedy gotowy wzmacniacz 2x20W 4Ω.

To może ARN 150 & SC10N lub ARN lub takie do których by była zwrotnica ??

Ewentualnie ARN 116....

puscstrzale napisał:
W jakiej najmniejszej obudowie można zamknąć 14SCX i PJ i czy może być zamknięta ?
w jaka tylko uda ci sie go wsadzic - w zamknietej i tak basem nie gra :P
tak wiec 3-6 litrow bedzie OK

puscstrzale napisał:
No SCX ok, ale są za duże przez BR. Muszą być naprawdę małe.
totem mite?
jak na 13cm to sa male ;)
jak maja byc jeszcze mniejsze to tylko 10cm glosnik
wtedy 2 litry obudowa i bedzie male

puscstrzale napisał:
Może zrobić na szerokopasmowych ARX 165-22/4 ? Mają służyć do telewizora.

Chcesz jak najmniejsze do TV a jaki masz pokój ??
Podajemy Ci jak najmniejsze budy i głośniki, a ARX 165 jest większy od 14 SCX a paczka SCXa br wcale nie jest taka wielka :) a basik jest fajny :)

puscstrzale, jak chcesz mieć naprawdę małe i stosukowo dobrze grające to tylko na szerokopasmowym. Polecam zrobić coś na TangBandzie W4-657D w closed (od biedy obejdzie się nawet bez "zwrotnicy").

Pierwsza fotka to właśnie projekt PawłaS. tylko ze tu jest ARN 150 & PJ a tu masz 14 SCX & PJ w moim wykonaniu:

Co do tego drugiego głośnika to nie ma parametrów TS zeby choć zobaczyć do jakij sie budy nadaje :)

Dajcie spokój z wielodrożnymi rozwiązaniami. Po pierwsze nawet najprostsze 2-way będzie stosunkowo duże. Poza tym za kasę wydaną na 4 przetworniki i elementy zwrotnicy można kupić dużo lepsze, małe dwie szerokopasmówki. Korzyść jest wymierna, bo po pierwsze lepsza jakość reprodukcji dźwięku, po drugie mniejsze wymiary budy (dla wspomnianego powyżej TB wystarczy z 3-4 litry), a po trzecie dużo prostsza budowa takich monitorów (buda + terminal + przetwornik + kawalątek przewodu OFC = gotowy monitorek). Tak jak wspomniałem powyżej, jeśli wymagania słuchacza nie są zbyt wygórowane, to obejdzie się nawet bez filtrów linearyzujących pasmo przenoszenia wide-range'a.

No coraz ciekawiej. Pokój jest mały (2.5 x 4.5), TV jest w odległości 1,5-2m od miejsca oglądania. Denerwuje mnie to coś co się z niego wydobywa (LCD LG). Nie chcę grzać dużych kolumn i wzmaka do oglądania Mody na sukces - szkoda prądu. Zresztą są tak ustawione, że nie da się oglądać na nich TV bo stoją z prawej strony i jak już oglądam filmy na DVD to je zdejmuję i rozstawiam na krzesłach i jadę 3-4 filmy pod rząd. Robię tak raz na miesiąc. Te mają grać z TV. Do oglądania Discovery czy meczu lub serialu nie potrzeba nic więcej.

Gdzie można dostać tego TB W4-657D ?

puscstrzale jeśli monitorki chcesz ustawić blisko TV to zainteresuj się TangBandem W4-657SC (ekranowany magnetycznie). Ma bardzo ładnie rozciągniętą charakterystykę przenoszenia, fs na poziomie 65Hz i dobrze nadaje się do maleńkich obudów. Trochę rezonansów na krańcu pasma wyostrzy Ci wysokie tony. W pewnym sensie te rezonanse ciut rekompensują braki w najwyższym paśmie. Mam u siebie TB W4-657D i gwarantuję Ci, że grają one lepiej niż osadzone w plastiku telewizora szerokopasmowce :)

W Polinku (polink.com.pl) te TangBandy kosztują nieco ponad 100zł/szt. więc majątku nie stracisz. IMHO lepszą alternatywę będzie bardzo trudno znaleźć... no chyba, że masz bardzo duży budżet na te monitorki ;)

Jeśli zależy Ci na "pociągnięciu" troszkę w dół tego TangBanda to śmiało możesz mu zrobić budę b-r o objętości 5,3litra i włożyć tam b-r o wymiarach 34x98mm (strojenie na 58Hz). To da Ci f3 na poziomie nieco ponad 65Hz czyli jak na 4" przetwornik bardzo dobre zejście. Wprawdzie w takiej aplikacji wytrzymałość mocowa spadnie do ok. 8-10W ale nie sądzę, żebyś więcej mocy pompował w te maleństwa, a dzięki takiej aplikacji zyskasz choć trochę przyjemnego basu.

No to zainteresuję się tymi ekranowanymi. Myślę, że będzie OK. Problem polega na tym, że półka z TV jest wąska i stąd muszą być małe klamoty :) Urok mieszkania w bloku i dzielenia pokoju.

UPDATE: poprawiłem opis aplikacji w poprzednim poście. Dodam jeszcze do tego, że symulacja uwzględnia wypełnienie wytłumieniem 60% objętości obudowy (najlepiej jakąś włókniną - np. tą, którą można kupić we wspomnianym POLINKU) :)

Mam zbędną poduszkę w domu. 10WAT starczy. Wzmacniacz 2x20WAT 4Ω powinien dać ok 8-10WAT przy 8Ω.

a jeśli zależy mi jednak na ładnym niskim basie może właśnie coś na tych STX 14. Jaka do tego skrzynia i czy BR z tyłu coś zepsuje :D bo mam przykre doświadczenia z świstaniem powietrza w BR

Powrót