• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potrzebuje pomocy. Coś z subem nie tak...

Reakcji
0
szarpnołem sie na zbudowanie subika, tak bardziej o... z ciekawości co do konstrukcji.
Postanowiłem ze bedzie to obudowa jak ją zwą iso-baric. czyli z dwoma głośnikami zwróconymi ku sobie.

Przetworniki to dwa ARN 226-03-04. Konstrukcja zamknięta 34 litry.

teraz moje pytanie, jakoś tak to gra srednio jak na suba. w aucie oczywiście łeb chce urwać no ale do auta to nie potrzba duzo zeby zrobic zamieszanie. w domu natomiast jest mooocno średnio. część winy zwaliłem na brak zwrotki. potem wygłuszyłem ( narazie miałem tylko spodnie dresowe :) niestety szybka konstrukcja i imałem się czego sie da. troche pomogło no ale nie tego sie spodziewałem. bas niby jest ale jakiś taki... cichy... mało go.

co moze być nie tak, jak uważacie ? aha, oczywiście dodam ze głośniki prawidłowo podłączone - jeden zamieniony. Czy to wina pudła, głośników czy czego?

Zaraz będziesz miał pytanie o założenia i parametry skrzyni razem z głośnikiem, bo nikt Ci nie pomoże.

założenia - szybki i głęboki bas. szybki jest z uwagi na konstrukcje, głębokości mu brak
skrzynia 34 litrów netto. (czyli objętość środka tak ) według programu zejście na -3dB wypada na około 40Hz. co jeszcze podać ?

musisz założyć zwrotke to troche pomoże... ale nie spodziewaj się cudów bo to nie to samo co wzmak (panel) do suba. :lol:

do suba zwrotka to nieporozumienie ze względów ekonomicznych i jakościowych... Daj aktywną zwrotnice przed wzmacniaczem z regulowanym odcięciem i fazą... Koszt to okolice 10zł a jak masz podstawowe graty w domu to i za free zrobisz...

zwrotke postaamam sie szybko zmontować a skad pomysł z tą obudową ? kupilem okazyjnie te glosniczki. wsadzać je w 2 oddzielne lub jedną dużą to szkoda mi było badażnika a tak mam obiążone oba kanały w radyjku, dwa głośniczki chulają w dość niewielkiej obudowie.

poza tym kierowała mna tez ciekawość do co jakości dzwięku z takiej obudowy bo duzo pochlebnych opini o niej krąży.

oprócz lutownicy i cyny nie mam nic także raczej bedzie dziezko cos buzrzetowego zmontować chyba ze ktoś ma jakiegoś gotowca do skopiowania z tanimi elementami.

Powrót