• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Potrzebuje ukladu zabezpieczajacego wzmacniacz przed przeste

Reakcji
0
A wiec zostalem wkrecony na mini impreze ktora mialbym naglasniac moimi kolumnami domowymi i do tego tuba ( na razie tylko jedna)
Ze o tube sie nie boje to jednak chcialbym zeby po tej imprezie moje wysokotonowce w domowce dzialaly dalej i dlatego zwracam sie do Was z prosba o jakis uklad ktory nie pozwoli na przesterowanie wzmacniacza albo bedzie informowal np lampka ze cos jest nie tak.
Kiedys czytalem ze nazywa sie to clipem ale to bylo dawno i nie pamietam, mam nadzieje ze pomozecie mi ochronic wysokotonowce i niskosredniaki??
Pozdrawiam!!!

No tak to sie nazywa clip i jest standartem we wzmacniaczach estradowych...jednak jak coœ takiego zrealizować w domowym wzmaku...hmmm, ciężko powiedzieć. Może spróbuj po prostu wysokotonówki żarówkami zabezpieczyć?

Ps. Co to za tubka ?? ;>

Shiver napisał:
Ps. Co to za tubka ?? ;>
Nie domyslasz sie ?? tuba na etsrade bez wysokotonowca na czeskim glosniku :razz:
Wlasnie nie chce montowac zarowek bo dla mnie prosciej byloby dolozyc takie cos do wzmaka :mrgreen: a no i sie spytam czy ta zarowka dla wysokotonowca tro ma za zadanie sygnalizowanie przesteru czy ma sie spalic w przypadku podania wiekszej mocy na wysokiego??
Pozdrawiam!!!

Ma za zadanie i to i to :) Jeżeli żarówa sie œwieci tzn. że ktoœ dał wzmakowi po pupie i już wysokie nie mogš...a jeżeli wtedy coœ sie spali to właœnie żarówka a nie wysoki ;)

Ps. Nadal nie wiem co za tuba :mrgreen:

Melislaw dzieki to ciekawe ale temat aktualny nadal.
PS. shiver no jak nie wiesz!!! A tak wiele tych tub powstalo na diy??
Pozdrawiam!!!

Yyyyyyy, sorry, zaćmienie jakieœ chwilowe miałem :mrgreen: Bo mi po głowie cišgle chodził bass-horn...heh, to w ogóle przy tubkach bedzie słychać Twoje kolumny :P

Shiver napisał:
to w ogóle przy tubkach bedzie słychać Twoje kolumny
E tam gadasz :razz: moje kolumny zaznaczaja to co jest w hornach slabe a wiec nizszy basik no i wysokie tony do braku ktorych jakos sie nie moge przyzwyczaic kurde :mad: Predzej sie przyzwyczailem sluchac bez niskiego basu niz bez wysokich :roll:
Ale co ja tu bede zasmiecal prosze o schematy urzadzen chroniacych moje domowki.
Aha a jak sie ta zarowke dobiera :mrgreen:
Pozdrawiam!!!

Postaraj się jeszcze o dobre chłodzenie. Najprostszym sposobem jest otworzyć obudowę i postawić wiatrak domowy żeby wiało do środka ;) Ale jakiś cooler też by nie zaszkodził :) Bo jak się przegrzeje to ci i clip nie pomoże :)

ale mi nie chodzi o wzmaka tylko zeby zabezpieczyc kolumne!! Czytaj uwaznie a wzmak to je... go pies jak sie ujara to trudno :razz:
Pozdrawiam!!!

Ja rozumiem ale wzmaki domowe właśnie nie wytrzymują długotrwałego obciążenia ale jak ci nie zależy to już twoja sprawa :) Gorzej jak się ujara w środku imprezy i co wtedy? Trzeba świecić oczami :P

Tak ale to jest wzmak diy i juz nie raz pracowal na maxa ale nie z tymi kolumnami na ktorych mi zalezy a chwilowo ne mam innych. mam wielki radiator a wiec oddawanie ciepla ok chyba ze kostka tyle nie zdola oddac, ale to inna baja.
A wiec szukamy dalej.
Pozdrawiam!!!

kup sobie TDA7293 ktore maja wyjscie CLIP, podlacz tam diode swiecaca i masz wzmaka z clipem. I zapewniam ze to najprostrze rozwiazanie.

No tak ale to oznacza ze musze wzmaka realizowac na tda 7393 tak?? czy po prostu tego klipa sie jakos pozycza? :)
No i jak zawsze najwiecej tresci pomocnej przekazal Pan Irek dziekuje, a czy moglby Pan zerknac na link wyrzej i powiedziec czy ten uklad na wzm. operacyjnym by spelnil zadanie?
Pozdrawiam!!!

Pawel S. napisał:
dulin7 napisał/a:
ale to oznacza ze musze wzmaka realizowac na tda 7393 tak??

tak
Kurde no i to mi nie pasuje za bardzo ale chyba trzeba bedzie tak zrobic ,koszt niewielki a i bedzie jakis wzmacniaczyk do katowania go na malych imprezkach.
Jednak szukamy dalej :wink:
Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2007-12-28, 23:14 ]
Panowie sylwester juz coraz blizej a ja nie mam clipa wiec moze pomoze ktos dobrac zarowke do wysokotonowca??
Prosze
Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2007-12-28, 23:17 ]
up

Powrót