• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Powietrzne, czy rdzeniowe?

Reakcji
38
Zbudowałem sobie kolumny 2xSB Acoustics SB17NBAC35-8 + SB26ADC-C000-4.

No i oczywiście jestem zachwycony tym jak grają (chyba zaczynam rozumieć tych co słuchają kabli i bezpieczników), ale postanowiłem zajrzeć do projektu @Pogromca mitow http://audiohobby.pl/index.php?topic=12692, żeby zobaczyć co on tam namieszał w zwrotnicy i porównać ją z moją amatorską. Zauważyłem, że zastosował cewki rdzeniowe. W porównaniu z moimi powietrznymi różnica w rezystancji to ponad 0,5 ohma, co daje ok 1 dB różnicy w sekcji niskotonowej... no i zacząłem się zastanawiać, czy warto zmieniać?

Na +
Lepsza efektywność
Lepsza kontrola basu

Na -
Zniekształcenia z powodu rdzenia (teoretyczne)

Coś jeszcze?

Pewnie i tak zrobię wersję z rdzeniowymi, żeby porównać na własne ucho, ale chętnie poczytałbym opinie bardziej doświadczonych kolegów.

1772617421802.png

To już leciwy projekt. Teraz zwrotnice zrobiłbym inaczej, ale to nie znaczy, że ta stara ma jakieś błędy.

Przyjmując, że cewki rdzeniowe wprowadzą większe zniekształcenia względem cewek powietrznych, to te głośniki maja tak niskie THD na średnich tonach, że ten wzrost będzie pomijany (w odsluchu). Większe znaczenie miałoby przeprojektowanie filtracji midbasu, w celu obniżenia zniekształceń H3 od rezonansu membrany.

Cała rodzina SB17 na basie, to cienkie Bolki (no może nie cienkie Bolki, ale przeciętniaki) wiec tutaj nawet najlepsze cewki powietrzne niewiele pomogą.

Poza tym - elegancki projekt. Gratuluję.

Dziękuję.
Jest mocno filtrowane, tak że ten ogromny pik na 8 khz ląduje 30 db poniżej "głównej linii".

Chętnie poczytam co zmieniłbyś w starych zwrotnicach?

Przede wszystkim zrobiłbym pomiary na stoliku obrotowym czego w tamtym czasie nie robiłem. W zwrotnicy trzeba by było zmienić schemat filtrów, kolejność gałęzi filtrów, aby było możliwe osłabienie H3 od rezonansu/modu membrany.

Powrót