• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

poziome umieszczenie głośnika wstęgowego

Reakcji
0
Pasowało by mi poziomo umieścić głośnik wstęgowy , podobnie jak w W10 . Membrana w głośniku wstęgowym jest podłużna, skutkuje to szeroką charakterystyką kierunkową w płaszczyźnie poziomej oraz wąską charakterystyką kierunkową w płaszczyźnie pionowej a ja planuje podział przy 4 khz 3 lub 4 rzędu z małym średniakiem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Membrana w głośniku wstęgowym jest podłużna, skutkuje to szeroką charakterystyką kierunkową w płaszczyźnie poziomej oraz wąską charakterystyką kierunkową w płaszczyźnie pionowej.

Kiedy jest w pionie, tak.

a ja planuje podział przy 4 khz 3 lub 4 rzędu z małym średniakiem.

No ma to sens dla ok 4khz, ale dla częstotliwości wyższych będzie grzebień. Oczywiście możesz porównać jeśli da radę obrócić wysokotonowy w dziurze. W teorii zapowiada się jednak źle. Co nie zmienia faktu, że tak czy siak kierunkowość będzie grzebieniowa w którejś osi niezależnie jak tego głośnika użyjesz.

Powrót