• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

praca dyplomowa SUBWOOWER

• Autor wątku Autor wątku kelix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam, ja tu nowy, i chciałbym zwrócić się tu o pomoc, chodzi mi o kupno nie drogiego głośnika (do 120zł) do subwoofera, 4 ohm, moc ponad 200W, srednica 30cm. Co proponowalibyście? myślałem o 'dibeisi', 'alphard', 'boshmann'. może jakies inne?
ma to być do aktywnej skrzyni basowej samochodowej, mam wzmacniacz ok 200W home-made ;) obudowa ma być bass-reflex.

jabym polecił stx gdn 27 ma 150 w ale jak chcesz
dibeisi to gówno, boschamann bedzie drogi, alphard to shitex ale lepszy od dibeisi

o ile dobrze pa,ietam to ten stx kosztuje 60 zł

Jak to praca dyplomowa to kup najtańszy do którego masz podane parametry TS.
No chyba ze zosaje w domu to wtedy coś w okolicach 400 PLN.
Wiem że to duzo ale moze "magia" terminu :praca dyplomowa" pozwoli na zwiększenie budżetu.
pozdrawiam

Dwa stxy 27 polaczone rownolegle w tandemie (mala skrzynia) i wytrzymalosc mocowa dwa razy wieksza a w cenie sie zmiescisz.

Ja nie polecam STX-ow do samochodu. A za 120zl to raczej trudno bedzie kupis glosnik 12cali o mocy 200W.
Wogule dziwne jest to ze szkoly zgadzaja sie na robienie subwoferow na prace dyplomowa. Czyzby poziom nauczania byl tak niski.

hehe i jeszcze tego suba biore do domu :) ale za to musze zrobic radiowezel szkolny dodatkowo ;p

Maxi napisał:
To moze 2 razy STX 27-150-8SC równolegle?
widze ze chwalicie STXy, czy taki układ zaproponowany przez Ciebie, bedzie lepiej sie spisywał niż pojedynczy np alphard czy podobny badziew? jak to jest później z obliczaniem objętości skrzyni?

No jesli masz 120 zl to troche dolozysz i masz te 2 27;] zagra to napewno lepiej od dibelsi i od wiekszosci jak nie od wszystkich alphardow. No i zapewne glosniej. Tylko musisz miec mocnego wzmaka do tego.
Co do obliczania obudowy to sciagnij sobie program np winISD i cos tam pokombinuj. Jak nie wiesz jak go obslugiwac to masz ma opisane na stonie.

nie kapuje jako praca dyplomowa subwoofer ja w tech w pierwszej klasie mini projekto jakiś układ elektroniczny, w klasie drugiej uład z najmniej 3 ikładami scalonymi a teraz 3 klasa i kolejny miniprojekt ale z dowolnym mikroprocesorem najlepiej 8080 i teraz nie mam czasu grac w "csa" tylko musze sie asemblera uczyć --> nie wiem czy zrobie ten projekt bo mam "zegar na uniwersalce mikroprocesorowej" ja sie takimi rzeczmi martwie a nie jaki głośnik dać o jak bym chciał robić subwoofer jako projekt a ja mam jeszcze 4 klase i wtedy jakąś prace sobie wybiore

no mam nadzieje że ktoś sie wzruszył

asembler jest to bardzo głupi jezyk że tak powiem jeden z kilku które są rozumiane przez mikroprocesor ale asembler w porównaniu do innych bardzo mało zajmuje :P

dosyć o bzdurach

asembler jest fajny i sympatyczny i mozna z jego wiedza zbudowac se mikroprocesorowy przedwzmacniacz:) to tak na polaczenie asemblera i audio

wszystko co związane z programowaniem i kompami z tym związanymi można obić o kant d... :P wole iśc na piwo :)

Irek skonczyłem w tamtym roku technikum średnie i nauczyciel od fizyki nam powiedział tak że on uczy na takim poziomie jak mu płaca :D ja miałem 4 a z fizyki kompletnie nic nieumiałem i nic sie nieuczyłem ;P

a cw1202c :P , spokojnie 200W na siebie przyjmie a br zrobi sajgon ale skoro to mają być takie audiofilskie firmy to wielkiej róznicy chyba niebedzie w jakości :P

>Wogule dziwne jest to ze szkoly zgadzaja sie na robienie subwoferow na prace >dyplomowa. Czyzby poziom nauczania byl tak niski.
Nie wiem o co ci chodzi. Ja zrobiłem aktywnego suba na dyplomówkę. Jako pierwszy wyszedłem z takim pomysłem. Ile można robić zasilaczy i zegarów?

coolombo napisał:
Walnij tego CW1202C do 70L zamkniętej i po sprawie.
wolałbym obudowe bass reflex, a co do tego głośnika to mi nawet odpowiada, na giełdzie za 120zł można go kupic.
podoba mi sie opcja 2x stx równolegle(kilka postów wyżej), ale nie bardzo wiem jak dobrac do tego obudowe, winISD mi nic nie mówi, bo nie znam sie na tych częstotliwosciach... ktos może mi pomóc w tej sprawie?

Powrót