Znam Sozańskiego, byłem kiedyś jego studentem. 16 lat temu, jak ja kończyłem studia, kolega z roku robił dokładnie taki sam temat u niego. Zresztą ten temat to chyba jest bez przerwy. Niewiele już pamiętam z tego co on tam robił w tej pracy ale nie wiem czy nie chodziło o zrobienie jakieś filtracji na procesorze ADSP co były dostępne na laboratoriach. Mogę się mylić, być może filtracja była aktywna ale analogowa. Na tamten czas Sozański bardziej stawiał na pewno na kwestie związane z przetwarzaniem sygnałów. Teraz być może bardziej pod katem akustyki i rozwiązania problemu jako takiego kompleksowo. W końcu uniwersytet ma komorę w Kisielinie, można sobie to dobrze pomierzyć i podejść do tematu mniej naukowo (dziobanie filtrów na DSP) a bardziej inżyniersko, czyli stworzenie czegoś co działa zgodnie z założeniami bez niepotrzebnego robienia sobie pod górkę z całą teorią przetwarzania sygnałów.
Temat jest o tyle wdzięczny, że pozwala się zrealizować na wiele sposobów. Jeżeli nie czujesz się za mocny w programowaniu DSP i cyfrowej obróbce sygnałów, możesz posłużyć się rozwiązaniami analogowymi lub cyfrowymi na zasadzie suwaczka bez wnikania w to jak filtry działają i jak się je pisze. Jak jesteś kozak to możesz temat ugryźć głębiej i zaprojektować również filtry cyfrowe. To jak mocno ugryziesz temat oczywiście zależy od tego co umiesz lub chcesz się nauczyć ale też rzutuje na to jakiego sprzętu musisz użyć lub go zrobić. Jeżeli chciałbyś na DSP to są proste i tanie DSP np moduł z Hupexa lub nieco drożej płytka mini DSP gdzie w sumie możliwości programowe są chyba jeszcze większe. Jeżeli nie czujesz ise w tym za mocny to zawsze możesz skupić się bardziej na pomiarach głośników, zaprojektowaniu analogowych filtrów aktywnych i wykonaniu odpowiedniego układu filtracji. Też spoko praca.