• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prawie, że 5.1 by wagnerosss

Reakcji
0
Prawie 5.1, gdyż mam jeszcze stare altusy 75, które na jakiś czas będą robić za lewy i prawy surround. Można więc rzec, że robię 3.1. A więc tak:
Front GDN 15-100-8 AKX + GDWK 10-200-8 PJ
Prawie już ukończone, pozostało położenie forniru i ewentualna zabawa z hdf na froncie, żeby wtopić głośniki w środek (brak frezarki na ten czas ;/).
Zwrotnica (części z polinku) z forum http://img70.imageshack.us/img70/8244/stx15cmajbc4.gif
br 50x140 w obudowie 12litrów (wg projektu dolphin123 - dzięki za info)
Wygłuszona watoliną.Zależało mi na jak najmniejszej obudowie, stąd te 12 L.

Centralny Tutaj mam dopiero plany, ale wolę trzymać się niskobudżetowych konstrukcji, więc chciałem coś na bazie 2x ARN 150-60/4 + ARV 104-64/8. Chyba, że macie jeszcze inne propozycje, bo projekt na vifie trochę mnie przerasta.

SuroundNa tyłach wspomnianie stare altusy. Tu jeszcze zastanawiam się czy nie wsadzić głośniki do większej obudowy, choć pewnie dużo to nie zmieni, a kasę niepotrzebnie wydam.

LFE, czyli subwoofer Oparty na używanym głośniku STX GDN 22-120-8 SS i wzmacniaczu na pojedynczym LM4780. Powoli się za niego zabieram, kończę negocjacje z Takero ;]

Zdjęcia niedokończonych frontów:

Macie jakieś propozycje??

tak, o ile będzie to niesymetryczny central :)
Ale można pokusić się też o inne rozwiązania :P

No to trochę klops, bo chciałem zrobić symetryczny, a nie zauważyłem, że stx nie robi tego głośnika w wersji 4 ohmowej. A które z głośników są zbliżone charakterystyką do akx'a?

A jak wielki kryminał popełniłbym gdybym wziął tvm-ki? Przy MB trochę roboty będzie przy tym:p

PS. Czemu stx ma tylko wersje 8 ohm wszystkich głośników? xD

wagnerosss napisał:
A jak wielki kryminał popełniłbym gdybym wziął tvm-ki? Przy MB trochę roboty będzie przy tym:p
nie, szczególnie że nie będziesz musiał nic do kosztów wysyłki dopłacać;)

A właściwie czemu powinno się stosować takie same głośniki w centralu jak i we frontach? Czy tutaj nie chodzi o samą funkcje, jaką ma pełnić głośnik? Czyli central do odtwarzania przede wszystkim mowy w filmach itp?

wagnerosss napisał:
Czyli central do odtwarzania przede wszystkim mowy w filmach itp?
nie , central jest oddzielnym , pełnopasmowym kanałem, tak samo jak prawy przedni czy lewy tylny. Takie same głośniki stosuje się dla spójności brzmienia.

Hmm, czyli nie pozostaj mi nic innego jak spróbować z MB. To tyły też muszę robić na akx czy mogę sobie pozwolić na jakieś 3 drogi na stx? Aha i jak to jest z tym ekranowaniem głośników, czy nieekranowane mają jakiś wpływ na monitor LCD, czy to tylko starych telewizorów dotyczy?

wagnerosss napisał:
To tyły też muszę robić na akx czy mogę sobie pozwolić na jakieś 3 drogi na stx?
3 drogi to bzdura, imho bez sensu, lepiej dać to samo co we frontach.
wagnerosss napisał:
Aha i jak to jest z tym ekranowaniem głośników, czy nieekranowane mają jakiś wpływ na monitor LCD, czy to tylko starych telewizorów dotyczy?
nieekranowane mają wpływ tylko na kineskopy.

Jeśli już koniecznie chcesz zrobić jakieś 3 way, to czy nie lepiej byłoby dać większe kolumny na przód, a monitorki jako głośniki tylne? Chociaż i tak najlepsza opcja według mnie, to zrobić wszystkie 5 kolumienek na tych samych głośnikach, a za pieniądze, które miałbyś przeznaczyć na budowę kolumn 3 way, zrobić porządnego suba.

Niestety 3way nie zmieści mi się z przodu, bo mam biurko i nie da się ich nigdzie wcisnąć. Nie lubie w akx po prostu jego obudowy, bo to ni kwadrat ni koło i ciężko się frezarką takie rzeczy wycina. Głośniki tvm sa gorsze od stx czy tej samej klasy?
skal_ar napisał:
a za pieniądze, które miałbyś przeznaczyć na budowę kolumn 3 way, zrobić porządnego suba.
Mam koło 19m^2 (zmniejszonych o duże szafy na około 15m^2), więc nie wiem czy lepszego suba będzie mi trzeba.

wagnerosss, rozumiem że głównie będziesz tego kina używał ... do kina :D ,a nie np tylko w stereo do muzyki ?

Bo jeśli przeważa stereo to wolałbym zrobić centrala i tyły na jakiś TVMach np , a zaoszczędzoną kasę przeznaczyć na przyszłe stereo , bo ten 15 AKX kosztuje 100zł /szt, spokojnie mógłbyś parę stów zaoszczędzić...

Znaczy to jest tak: normalnie jak gra, to leci stereo, ale przy wiekszość oglądanych filmów leci sygnał 5.1. Twoja propozycja jest ciekawa :D to wtedy można zrobić central, który podałem, a tyły 2,5drogi na podwójnych ARN-ach. Dobrze myślę?

no niby można zrobić np tyły i cenrala na arn czy czymś tam a front na akx ale sub będzie i tak potrzebny :P

Powrót