• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Preamp 6 kanałowy do kina.

Reakcji
0
Witam,
budując samodzielnie wzmak 6 kanałowy do kina spotkałem się z problemem wykonania przedwzmacniacza sterującego głośnością 6 kanałów.
Całość ma być maksymalnie prosta , bez fajerwerków, zwykła regulacja volume 6 kanałów naraz, nawet bez balansów...
Jak narazie myślę nad lm13600 http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/National_Semiconductor/lm13600.pdf
Może macie jakieś inne, ciekawsze propozycje i pomysły ? :)

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat - mam podobny problem, z tym że mi wystarczy regulacja głośności dla 4 kanałów, nie chcę żadnego balansu, regulacji bas/sopran - sama regulacja głośności. Co zastosować, by było jak najprościej ? Dobrze byłoby, gdyby układ mógł być zasilany pojedynczym napięciem.

kilka potkow polaczonych ze soba,takich jak na plytki ,maja dziurke na wylot wiec mozna by je polaczyc .

myślałem nad tym, mam nawet 2 takie potki ;]
są nawet ośki do ich łączenia.
Jednak panuje opinia że mogą miec dośc sporą rozbieżnośc...
ale tak naprawde to nie wiem czy ktoś to sprawdzał na własne uszy :)
koszta niewielkie więc w sumie można spróbować .

dlatego nalezałoby zmierzyc ich rezystancje i zobaczyc jaki jst rozrzut.... jesli mały to mozna by dorzucic jeszcze rezystor tak zeby wyrownac.

Zaprojektowałem i wykonałem preamp 8kanałowy z regulacją jednym potencjometrem separacja kanałów to ok. 100dB, jeśli ktos jest zainteresowany proszę o kontakt na gadu 8608200 (:

flodins, forum jest od tego żeby dzielić się pomysłami a nie wymieniac adresami GG.
Proszę o publikowanie schemtu tutaj. Sam chętniebym się przyjzał temu na co wpadłeś.
Bo zaraz pojade do Lęborka ... :-))
takero, można skorzystać z 3 sztuk DS 1802 (podwójna drabinka rezystorowa).
pozytek z tego taki że sterowanie masz od razu cyfrowe za pomocą mikrostyków oraz funkcję mute. Całość chodzi na 5V, bierze pojedyńcze miliampery.
Facet na allegro sprzedawał je za 15 zł. A jak jesteś ambitny to mozna je podłączyć do procka i wtedy...
W kazdym razie działaja też same z siebie. i nie muszisz mieć do nich nic oprócz dosłownie kilku elementów

jest to mój projekt więc nie bardzo mam ochotę udostępniać go wszystkim szczególnie ze jakoś musze zarabiać, preamp ten jest sterowany jednym pojedyńczym potencjometrem który zmienia poziom sygnału we wszystkich kanałach jednocześnie, poziom szumu od sygnały to -94dB separacja kanałów -110dB zniekształcenia 0.02% dla klasy A i 0.16% dla klasy AB bo ten układ pracuje w dwóch trybach zaleznie od potrzeb albo w klasie A albo w klasie AB jak dla mnie taki potencjometr to rewelacja i wiem ze wiele osób szuka dokładnie takiego rozwiązania

zamieszczam foto prototypu kazdy chętny na moduł tego potencjometru prosze na pw albo gadu

DSCN0290.JPG

Jestem w trakcie szczegółowych pomiarów, parametry które podałem wcześniej pochodzą od producenta, ale już teraz jestem wstanie stwierdzić ze są one prawdziwe

flodins, trochę przesadziłes piszac ze to Twój projekt.
poprostu zaprojektowałes płytkę do tego co wymyślił i produkuje Analog Devices.

Podzękowania dla JARKA, za podanie symbolu kostki.
po to własnie jest to forum zaby sobie pomagać "bezinteresownie".

A wracając do proketu to sam AD pisze że jest to układ "low cost" :-)
Ciekawe jak z dostepnością?

na koniec link do pdf'a
http://www.analog.com/UploadedFiles/Data_Sheets/SSM2164.pdf

PS, flodins, powinieneś popracować trochę nad ta płytką. Mała to ona nie jest a biorac pod uwage garstke elementów to ... zreszta widać wszystko na zdjęciu.

pozdrawiam

Oto ceny z linku jaki zamiścił futrzak,
Ilość: 1+ Cena: 24.90 PLN | Ilość: 3+ Cena: 22.90 PLN | Ilość: 10+ Cena: 17.90 PLN

Myśle ze podane w tym wątku informacje są wystarczające żeby wszyscy forumowicze wiedzieli jak i za ile taki n-kanałowy potencjometr wykonać.

Proponuje aby moderator jakość wyróżnił ten wątek.

pozdrawiam

juz mówiłem ze na zdjęciu jest prototyp, wlaśnie kończę ostateczną wersję która jest bardziej rozbudowana niz podstawowy schemat z noty, a sample z analoga często mają nie powtarzalne parametry, sprawdziłem to
Ja nie mówię ze odkryłem amerykę tylko oferuję wszystkim taki zmontoany i wykalibrowany układ, będzie on współpracował z potencjometrami linowymi jak i logarytmicznymi, a charakterystyka ostateczna i tak będzie logarytmiczna, ponadto standardowy układ z noty odwraca fazę u mnie ten problem jest załatwiony

[ Dodano: 2006-11-18, 20:01 ]
jeśli kogoś interesuje to układ ze zdjęcia jest już na sprzedaż za symboliczne 20zł

Powrót