Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
I zarowno jedno i drugie pre riaa jeśli brumi czy szumi to na takim samym poziomie, czyli jak dla mnie pomijalnym bo nie słychać go z głośników, ale miło że dostaliście tyle teorii do tego, to może teraz by to wydzielić w osobny wątek o zasilaniu ?
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Czyli jak najlepiej jest prowadzić zasilanie ultraniskoszumne?
Co do podwójnego mostka miałem kiedyś odczynienia z układem przedwzmacniacza w którym był preamp phono i na MC mocno brumiał szumiał gwizdał itp dałem dwa mostki i jak ręka odjął.
ale danie zamiast jednego kondensatora 10 000 uF 10x 1000uF jeśli chodzi o brzmienie jest sporo lepiej bas jest szybszy punktowy nie rozłazi się, kondensatory wtedy szybciej się ładują i rozładowują wtedy wg mnie układ jest bardziej stabilny przy większy prądach chwilowych, można przecież dać mocniejsze mostki.
Zbudowałem w taki sposób zasilacz w swoim preampie i wystarczy spojrzeć na parametry i wykresy, wyszło całkiem spoko zważając na to że trafo jest tuż obok układu o bardzo dużym wzmocnieniu.
Myślałem że źle napisałem ale napisałem że oba pre riaa phono z tego forum mam i jeśli szumią to na podobnym poziomie to czemu mi coś zarzucasz od nosnie wejść liniowych skoro nie o nich pisałem, jeszcze żeby wykluczyć twoje kolejne wycieczki osobiste z racji pracy audiogram miałem robiony dwa tygodnie temu i jest wszystko ok, reszta sprzętu też ok, no chyba że musiałeś się do czegoś przyczepićTroche sie Szastal osmieszasz. Nie slyszysz roznicy w szumie z wejscia liniowego a gramofonowego?? 100dB vs 70dB to jest 300razy wiekszy poziom szumow?? Kazdy to slyszal kto tylko przelaczyl wzmacniacz na phono i rozkrecil gale na maksa. No chyba , ze masz tak samo szumiacy wzmacniacz![]()
Szum nie dodaje się arytmetycznie, ponieważ nie jest to sygnał, który jest skorelowany z drugim sygnałem (szumem):
[...]
Amplituda zwiększa się 2 razy, ponieważ sygnały są skorelowane, ale sam szum zwiększa się tylko 1,41~ razy.
Szumy stabilizatorow w zaden sposob sie nie sumuja! Ostatni tlumi szumy/brumy poprzednika dlatego wazne sa parametry stabilizatora koncowego.
Audiofile bardzo lubia zmieniac impulsowe zasilacze 5V czy 12V do kupionych pudelek DAC-ow na takie liniowe niby lepsze. Z technicznego punktu widzenia nie ma to zadnego znaczenia, bo na plytce i tak sa lokalne stabilizatory i to od nich zaleza parametry zasilania. Ale co slysza audiofile to ja juz nie wnikam![]()
Myślałem że źle napisałem ale napisałem że oba pre riaa phono z tego forum mam i jeśli szumią to na podobnym poziomie
Więc właśnie, nie mam uradzy, sam myślałem na początku że źle się wyraziłem. Skoro mówimy o pre riaa to do niego się odnosiłem. Mam oba, taki komfort. Oba grają poprawnie i znacznie lepiej jak pozostałe, jedno ma zupełnie inaczej poukładaną scenę niż drugie, ale za to drugie trochę bardziej analogowo brzmi/ średnica gra. Jeśli by miały brumiec czy szumieć to na pomijalnym poziomie. Jedno zostaję ze mną na dłużej, ale drugiego się nie pozbywam, jeśli ktoś jest z Poznania czy okolic może to sam sprawdzićJezeli to miales na mysli to ok. Po prostu sie nie zrozumielismy.
Co do postow odnosnie wykresow to bylo do mnie? Jesli tak to u mnie noise floor jest na poziome >100dB awsrodku pasma akustycznego ponozej 130dB a calka daje wynik ~100dB. Moze i pomiary sa usrednione z jakis tam przyczyn ale karta jak i program sa bardzo dobre.
Ja nigdzie nie napisałem, że dodają się szumy stabilizatorówNapisałem, że sam szum nie dodaje się w taki sam sposób jak sygnał koherentny, ponieważ pytanie było o sumowanie arytmetyczne źródeł szumów, czyli sygnału, który nie jest skorelowany ze sobą w jakikolwiek sposób.
Z tego tez wniosek, ze nie da sie zrobic ekstremanie nisko szumiacego ukladu o malym wzmocnieniu.
Po pierwsze - kłótni to ja tu w ogóle nie widzę, widzę za to fajną, merytoryczną dyskusję ![]() Po drugie - piotr f. - używaj proszę Cię znaków przystankowych (kropek, przecinków). Jakby Ci się jeszcze udało używać dużych liter oraz udało Ci się dzielić wypowiedzi na zdania, to już w ogóle byłaby pełnia szczęścia. Po prostu czasami trudno nawet domyślić się jaki jest przekaz Twojego posta. | ![]() |
Czyli wtórnik ze wzmocnieniem 1 będzie mega zaszumiał przepuszczany sygnał. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę wielkość sygnału podawanego na wzmacniacz.