• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Preamp RIAA na JFET. Zasilanie

Reakcji
0
Hej,

Zakupiłem gramofonik i chciałbym go porządnie odsłuchać :) Jeszcze w zeszłym tygodniu planowałem zrobić preampa lampowego, ale to zadanie w tym momencie przekracza moje umiejętności elektroniczne. Postanowiłem zrobić sobie rozgrzeweczkę na czymś prostszym, a równie dobrze brzmiącym. Skorzystam z projektu http://boozhoundlabs.blogspot.com/p/jfet-phono-preamp-kit.html. Ujął mnie swoim vintage'owym podejściem do sprawy. Kondzie zza Buga dodatkowo dodają klimatu - normalnie wpakuję to chyba w zieloną obudowe i namaluje numer Rudy 102 :)

Dobra, ale nie o tym... Proszę, podrzućcie jakieś przykłady na prawdę dobrych - "bezszumnych" układów zasilania DIY. Najlepiej, żeby były możliwe do zbudowania z części z polskich sklepów.

Chyba najprościej 2 baterie 9V szeregowo ;)

Myślałem o tym. Sonicznie jest to najbezpieczniejsze, ale słucham dużo, więc nie chce wydawać kasiory na baterie, a akumulatorki wraz z ładowarką to prawie 70% wartości dobrego układu. Podjąłem już decyzję i skonstruuję układ od tego samego projektanta. Zobaczymy jak to wyjdzie. Kończe już przenoscić schemat do Eagle'a i układać PCB. Trafo wezmę z toroidy.pl (Transformator AUDIO TSA50VA). Problem mam z dostępem do dobrych kondensatorów audio-grade 4700uF 50V :( Szkoda mi płytkę brudzić jakimiś słabiakami, ale nie mam opcji. Możesz coś polecić? Mosze znasz jakiś sklep w pl? Można mieć wszystko z USA, ale wystarczy mi, że na kit będę czekał 4tyg i zapłace za przesyłkę 23$ :/

Wyczytałem, że fani tego preampa doszli do wniosku, że najlepszym napięciem dla niego to 25,2V. Dodatkowo z zasilacza chciałbym podpiąć kilka (2-4) ledów pomarańczowych do podświetlenia wnętrza wzmacniacza. Irkowy zasilacz w wersji bez zmian nie "suportuje" takiego napięcia. Ewentualnie, modyfikacja a jeśli tak to jaki sposób będzie najlepszy? Jak w ogóle podejść do tematu zasilenia wzmacniacza i ledów jednocześnie?

To już tylko dobra wola Irka czy udostępni, ja ciągle nie mogę skończyć ale to moja pierwsza pcb która robiłem sam

Zrób v2 wg tego co pisze Irek i tak się nada na twoje potrzeby, ewentualnie napisz do niego może dostaniesz na testy

Mam tez ultraniskoszumny stabilizator koncowy ale do tego badziewnego preampa to ja nic Ci nie zaproponuje. Bo to audiofilski wynalazek ktory powinien byc zasilany z audiofilskiego zrodla zasilania. Czyli kryptonitu, pronieniowania kosmicznego czy innego voo doo :)

Powrót