• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pro Tonsil będzie zlikwidowany

Znow Tonsil upada.... eh. Maja pare naprawde niezlych glosniczkow, no i firma z takim potencjalem.. lol wlasciciel przedwojenny odzyskal grunty i 140osob straci prace i upadnie tak dlugo dzialajaca firma jak Tonsil. :roll:

Eeeeee tonsil caly czas zmienial wlascicieli i nazwy wiec teraz bedzie sie nazywal inaczej a jak robili glosniki to raczej beda je nadal robic.

No wiem.. histora firmy jest tak zagmatwana ze szkoda gadac.. gdzies po necie lata obszerny artykul na ten temat. Nie wiadomo jednak czy upadnie firma czy kto inny ja przejmie.

Dokładnie, jestem w dobrych kontaktach z p. Dorotą Metlicką i rozmawiałem o firmie długie godziny, i nic nie wspominała mi o żadnych takich cudach. Po prostu informacje wyssane z palca. Jutro zadzwonię z rana i się dowiem prawdy u źródła a nie "u konkurentów".

We wrześni jakoś głucho o definitywnej upadłości ale jeżeli prezes się przychylił to to bedzie juz koniec. Pół roku temu próbowałem wynająć jeden z ich magazynów. Umowe zaproponowano mi na max. 12 miesięcy, więc coś z tym gruntem jest na rzeczy. Chodzą słuchy ,że planują zbudować markety srety i inne pierdoły.

Kur... :/

[ Dodano: 2009-03-26, 09:21 ]
Kur... :/ W stx pewnie szampany leja sie strumieniami...

Miejmy nadzieję że informacja nie potwierdzi się. Pomijając sentyment do tego, że Tonsil to znana, uznana polska firma z tradycjami uważam że nie ma o co kruszyć kopii. Tak to już jest, że kiedy firma nie umie radzić sobie na rynku popada w tarapaty i upada. Tu powstaje ważne pytanie - CO DALEJ????? Co z majątkiem ruchomym firmy- maszynami, materiałami, zapasami- co z wartościami intelektualnymi- projektami poszczególnych modeli głośników i kolumn. Czy ktoś przejmie produkcję- choćby i pod innym szyldem ale według sprawdzonych w firmie metod. Niezwykle mało mamy polskich marek, szczególnie w sektorze RTV, nie licząc montowni sprzętu z tandetnych, chińskich komponentów i żal że taka marka upada. Jestem tu od niedawna i mimo to widzę, że na komponentach z Tonsilu powstało wiele ciekawych i interesujących konstrukcji, że te głośniki miały w sobie spory potencjał i że przy odpowiedniej aplikacji można było wiele z nich uzyskać. Szkoda...ale cóż. Świat nie znosi próżni i pewnie powstanie coś w zamian- oby tylko w tym kraju:)
Ja sam mam takie marzenie- żeby w Polsce powstała firma, która robiłaby wyroby lepsze niż Tonsil-co najmniej tak dobre jak Vifa, Peerles albo Seas, bo to tych przetworników używamy obecnie, chcąc wykonać coś "z wyższej półki". I żeby przy tym choć w minimalnym stopniu ceny miała niższe- ale cóż, za marzenia nie karają i każdy może je mieć:)

Przy okazji skladania zamowienia dowiedzialem sie ze "nie jest ciekawie" i ze tonsil sie po prostu przenosi w inne miejsce, o calkowitym zamknieciu nikt nie wspominal..

Prawdopodobnie chodzi tu o to, że były właściciel gruntów na których urzęduje Tonsil upomniał się o nie i prawdopodobnie sąd mu je odda a Tonsil nie ma kasy żeby wykupi od niego ten grunt. Tak to jest jak nie dba się o odpowiedni status prawny, a prawdopodobnie wystarczyło założy księgę wieczystą :( Firma prawdopodobnie zostanie przeniesiona w inne miejsce ale to i tak dłuuuga przerwa w produkcjii.

tomq88 napisał:
tonsil sie po prostu przenosi w inne miejsce, o calkowitym zamknieciu nikt nie wspominal..
tak jak myslalem :P

ale to ze przenosza sie w inne miejsce ma swoje zalety - moga przeprowadzic reforme, restrukturyzacje itp itd
wtedy moze zaczna w koncu postepowac zgodnie z zasadami rynku :P

Nie wiem czy czytaliście kmentarze na stronie z linka. Jeden z nich rozbawił mnie :) sami przeczytajcie:
Damian, ale STX to firma która sprowadza chińskie no-name'y i sprzedaje pod swoją marką.
Wygląda to na kmentarz pracownika z firmy która konkuruje z STX'em.
Ale która, chyba nie ma takiej w Polsce, no moze dystrybutor Alpierda:D

Chyba ze ja o czymś nie wiem :?: :?:

Pzdr Devolt

devolt napisał:
Ale która, chyba nie ma takiej w Polsce, no moze dystrybutor Alpierda:D
akurat dystrybutor alpharda tez leci sobie w kulki i odpuscil reklame i malo co sprowadza. alpharda akcesoria sa najlepsze z najtanszych a oni ich poprostu nie sprowadzaja ;]
no i alphardy sa lepsze niz obecna tandeta ktora sie sprzedaje na allegro :???:

a STX sprowadza czesci z chin i glosniki montuja w polsce.

Powrót