• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

proaba o pomoc w doborze srednio i wysokotonowego

Reakcji
0
witam

bardzo proszę o pomoc w dobraniu głośników srednio i wysokotonowych, do kolumny 3-drożnej(wlasnego projektu), opartej na gdn 25/40/3, ktorego efektywnosc wynosi 92db

w oparciu o katalog tonsila:
http://www.tonsilproducent.pl/files/katalog-PL.pdf

sredniotonowy - gdm 12/60/4 (efektywnosc 92db, tak jak gdn, zamkniety kosz, zeby nie robic osobnej komory)

a wysokotonowy(tu troche mam problem) gdyz jest:
gdwt 9/40, ale ma on wg katalogu pasmo przenoszenia do 14khz
gdwk 8/50/5 (ktory jednak ma 89db efektywnosci)
czy moge zastosowac np gdwk 9/120 (efektywnosc 94db)?

i jeszcze jedna kwestia ktora mnie nurtuje, to wymiary obudowy
otoz wyliczylem, ze dla Qtc 0.6 moja obudowa powinna miec ok 68l
wiec zastanawialem sie nad wymiarami kolumny, ktora posiadam (zg40c): 420 × 640 × 250 [mm], ktore po przemnozeniu w kalkulatorze daja 67.2l
jednak na pewnej stronie znalazlem, ze one maja 43l
wiec jak to jest, czy ja coz zle licze, czy jak?

Bo mam gdn 25/40, mam tez kolumne zg 40c, w ktorej jest taki glosnik i nawet mi pasuje
Domyslam sie, ze nie bedzie rewelacji, ale na czyms trzeba sie uczyc
Pozatym mam wzmacniacz 2x20w, wiec raczej nie potrzebna mi wieksza moc

Pomyśl nad jakąś współczesną kopułką, przy zastosowaniu takiej na 4Ohm może akurat coś spasuje efektywnością.

Wiesz, że konieczne będzie wykonanie pomiarów do zrobienia zwrotnicy?

2q55wcum3veohhahmujo_1369503591.jpg

upilshxc17t7hvsvckq4_1369426664.jpg

popelnilem takie cos
gdn 25/60/x (x-cos tam bylo) + gdm 12/60 + gdwk pj

mialy byc tonsilowskie gdwt 9/80, ale jak brat je uslyszal to bez zastanowienia pogodzil sie z ich sprzedaza

i powiem tak
pracy w nie wlozylem duzo
mimo ze wszystko mialem (kupilem tylko plyty i polowe czesci do zwrotnicy) to kosztowaly nie malo...
efekt koncowy byl lepszy niz sie spodziewalem!
ale poza lepsza jakoscia basu nic wiecej nie zaoferowaly w porownaniu do wspolczesnego zestawu 2 droznego!

mimo ze to 25cm glosnik w olbrzymiej obudowie b-r to zejscie basu bylo identyczne jak glosnika 18cm! :o
jak pisalem jedynie jakosc tego basu byla lepsza

tak wiec biorac pod uwage zakup plyt, czesci do zwrotnic, wykonczenia oraz ilosc pracy jaka trzeba w to wlozyc... to sprzedaj te tonsile i rob dobre tanie 2 drogi na 18cm! ;)

Bardzo wam dziekuje za dobre rady, aczkolwiek osobiscie chcialem potraktowac ten projekt jako sposobnosc do nauczenia sie czegos ;)
Dlatego oparlem go o cos co znam(w tym wypadku tonsilowskie glosniki)
Pracy wlozonej mi nie szkoda, a w zasadzie glosniki chce kupic uzywane, wiec nawej jak bedzie cos nie tak, to wyciagne je i sprzedam, wiec raczej niewiele strace na tym
Obudowe tez robie z czegos co juz mam, a jesli uda mi sie zrobic to dobrze, to bede potem sie mogl pokusic o cos fajniejszego w dwoch sztukach;)
Pozatym nawet cysto teoretycznie, gdybym zamontowal do zestawu gwizdek 4 ohm, jak kolega napisal, too musialbym dac gwizdek o efektywnosci 89db?

ale bierzesz pod uwage to ze te 92db z gdna to czysto teoretyczne i bez filtracji?
po zastosowaniu filtra dolnoprzepustowego efektywnosc sporo spadnie

Wiem, ze te parametry podawane przez producentow trzeba brac z przymruzeniem oka
Nie doczytalem albo nie zakodowalem tego o czym mowisz
Z czego wynika ten spadek? jest to jakas regula, czy z charakterystyki mozna wywnioskowac?
No i co w zwiazku z tym, czy w taki sam sposob nie opadnie efektywnosc sredniotonowca, tak, ze ten spadek sie wyrowna, czy to dotyczy tylko gdna?

zobacz ch-ke gdna
glosniej tam graja srednie tony. tam zapewne usrednili efektywnosc
a my mamy go uzyc jako basowca, wiec te srednie trzeba wyciszyc. tak wiec srednia efektywnosc znacznie nam spadnie

czyli moglbym w zasadzie wziac do tego gdm 10/60, ktorego charakterystyka kest na stronie tez, zroic podzial na jakies 1300-1400, dzieki czemu zlagodzilbym podbicie w tych czestotliwosciach na obu glosnikach

Nie robi się podziału bas/średni przy takiej częstotliwości.
Połączenie tych głośników (nawet poprawnie, czyli z pomiarami) będzie słabe (moim zdaniem). Wysoki podział sprawi że basu będzie mało i będzie buczący. Wokale też będą słabe.

chcialem potraktowac ten projekt jako sposobnosc do nauczenia sie czegos

Na gitarze która nie stroi grać się nie nauczysz :)

Wiem, ze te parametry podawane przez producentow trzeba brac z przymruzeniem oka

Parametry są poprawne, a to że komuś w pomiarach wychodzi inaczej to kwestia sposobu tego pomiaru.

Nie robi się podziału bas/średni przy takiej częstotliwości.
w tonsilach trzeba
srednie i wysokie nie pozwalaja na niskie podzialy
a niskie zachecaja do wysokich podzialow ;)

czyli moglbym w zasadzie wziac do tego gdm 10/60,
na papierze niby tak
w odsluchu jednak przecietnie to wypada

pierw poszukaj jakie masz tanie uzywki dostepne
ja bym poszedl raczej w gdm 16/80

Raczej nie w tym problem. Starocie JBL mialy rowniez takie same wysokie podzialy miedzy basem, a srednimi. Nie ma co generalizowac. Jesli glosnik jest odpowiedni, co podzial na 1khz przy 30cm midbasie to absolutnie zaden problem.

Nie chodzi o to czy się da to połączyć tak wysoko, ale jak to potem gra.

@MrKovsky
Proponuję zapoznać się zanim cokolwiek zrobisz z tym oto starym świetnym projektem i uzasadnieniem do niego:
http://www.kolisz.pl/audio/8-alt18.html
Sam miałem okazję to wypróbować na swoich altusach i byłem zadowolony z efektów .Oczywiście nie sugeruje ,że ta zwrotnica będzie się nadawać do Twoich kolumn ,ale warto poczytać o przesłankach jakie zadecydowały o tuningu tych tonsilowskich kolumn !

da sie ze starych tonsili wycisnac nieco lepsze brzmienie
ale stary glosnik to nadal stary glosnik!
najwieksza roznice slychac na wysokich tonach

a taki GDN, ktory ciagnie wysoko w gore gra jakosciowo dobrze, ale nie schodzi za nisko. stad 25cm gra basem jak obecne 18cm a nie jak sub :p

Nie chodzi o to czy się da to połączyć tak wysoko, ale jak to potem gra.

Po prostu kiedys inaczej konstruowano glosniki niskotonowe, wlasciwie to byly glosniki nisko-sredniotonowe. 25-30cm midbasy byly zaprojektowane do pracy z czestotliwosciami 1khz, a czasami wyzej. Wcale nie musi to zle grac. Zeby Altusow i tym podobnych wycisnac maksimum brzmienia, trzeba podejsc do tematu powaznie i technicznie. Zmierzyc mozliwosci glosnikow ich pasmie pracy, dostosowac nachylenia filtrow i poprawnie wszystko polaczyc. To ze altusy graja zle, nie musi oznaczac, ze problem lezy w wysokich podzialach. To zestawy, w ktorych konstruktorzy poszli na wiele kompromisow.

Powrót