• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Problem] Niski i przyjemny dla ucha bass, czyli subwoofer w 12m2

Nie na temat...
drugi post na forum a znowu dobrze gada. albo dlugo z nami siedzisz albo wcale nie jestes taki poczatkujacy... :D

Hmm.. Ok, zapędziłem się trochę.
Jaki proponujecie ZESTAW głośników (niskotonowiec, średnio i wysoko też) ? Do podanej muzyki. Podkreślam ZESTAW (do tego zwrotnice), najlepiej taki, żeby bas lekko dominował.

Ostatnia edycja:
flutterby - mam w piwnicy obudowy (surowe mdf 19mm) do tej konstrukcji.
jeśli chcesz za połowę kosztów mogę Ci oddać;)
trochę szpachli, szlifowania i będą git;)

A co tu trudnego jak masz opisane co gdzie jak przyciąć i gdzie jakie wytłumienie wstawić...?

@dolphin123

W sumie... :)

@mIKI

A za ile jeśli można wiedzieć ?
Wątpię, że kupię, nauczę się coś w końcu, a nie tylko gotowce.
No i satysfakcja ze zrobienia czegoś samemu...

Ostatnia edycja:
OK, znalazłem.

Co sądzicie o połączeniu:

GDN 20/80
GDM 12/60/4
GDWT 9/100 FP

Czy to wypali ?
Jeżeli tak, to jaki wzmacniacz ?

//sorry za double.

Wybitne połączenie ;) Odpuść sobie takie zabawy i zrób to co Ci proponowano a będziesz zadowolony.

Więc zostać przy Twoich STX MX-140 ?

---------- Post dodany o 12:06 ---------- Poprzedni post o 09:16 ----------

Znowu double.

Może to ?

STX GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ

mozesz miec setke konstrukcji na koncie a taki poczatkujacy i tak ci nie uwierzy na slowo :(

To prawda.

Nie obchodzi mnie, że są dwie klasy niżej, bo nigdy nie miałem jakichś "wybitnych" kolumn, więc wszystko co zrobię zagra lepiej od chińskiej, komputerowej tuby Tracera...

I zależy mi na cenie.

Ostatnia edycja:
Wolę słuchać waszych rad, bo jeszcze wyjdą mi bezużyteczne skrzynki.

Ale nie ma tańszej alternatywy MX-140?

no to czytaj uwaznie i uwierz nam na slowo bo KAZDY to przechodzil

DIYaudio nigdy nie konczy sie na jednej konstrukcji. jak zrobisz pierwsze kolumny i bedziesz z nich zadowolony to najdzie ciebie ochota z czasem na wiecej
to wiecej to albo wieksze kolumny albo lepsze
mozesz isc ta sama droga co prawie kazdy z nas, tracac po drodze pieniadze...
lub isc na skroty i zrobic pozadne kolumny oszczedzajac czas i pieniadze

mx-140 to najtansze co pozadnie gra. konkurencja ktora gra na podobnym poziomie kosztuje nawet 50% wiecej!
nic tanszego niestety nie ma pomiedzy mx-140 a SCXami

tak wiec duzo lepiej robic mx-140 nawet w b-r na raty, niz oszczedzac i zrobic kilka konstrukcji rozlozonych w czasie

Powrót