• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z 2xTda7294+przedwzmacniacz lm1036

Reakcji
0
w etapem mojej pracy było złożenie kitu (nord elektronik), wzmacniaczna na 2x TDA7294. Postało to ok pół roku temu o sprawowało się super. Postanowiłem wykończyć to co zacząłem i zakupiłem w avt przedwzmacniacz oparty na LM1036 (polecono mi go).

Przed godziną wszystko złożyłem i... lipa :cry:

-na samym starcie słychać buczenie
-w trybie mono (mostek) regulacja głośności, tonów niskich i wysokich była ok.
-kiedy mam tryb stereo panuje całkowity nieład. nie ma regulacji od niczego. Czasami jak ustawię balans na max to coś zacznie działać ale jak wszystko ustawię w pozycji skrajnie lewej to pokrętło wzmocnienia wo góle nie reaguje i gra swoim tonem. Co może być nie tak :?:

Zasilane mam to oddzielnym trafem - 16V, 200mA.

Trafo 16V AC?

no to układ zasiliłeś chłopie 22,4V DC , czyli spaliłeś scalaka bo maxymalne napięcie pracy to 16V, może i przeżył, ale żeby to sprawdzić zmniejsz napięcie DC do 12-14V DC i będzie dobrze.
Nie wiem jak tam kondensatory jakosci kupiłeś bo w schemacie są na 16V a więc one też zostały narażone.

Wiele rzczy MOGŁO pójść... do sprawdzenia

Trafo ma być 10V lub 9V 50mA minimum.

a nie przyszlo Ci do glowy zeby zasilic uklad stabilizowanym zasilaczem?

.. i wogóle napięciem stałym. A tak wogóle to pokaż schemat tego co "złozyłeś" bo inaczej taka dyskusja jest bez sensu.

brencik, jeśli nie wiesz o czym mówimy to swoje uwagi zostaw dla siebie.

irek napisał:
a nie przyszlo Ci do glowy zeby zasilic uklad stabilizowanym zasilaczem?

czyli mam dorzucić jakiś stabilizator np.12V :?: czy myślałeś o czymś w stylu zasilacza od np. starej gry telewizyjnej czy czegoś podobnego...

krzyhoo9, moze na probe podlacz zasilacz komputerowy??

a tak przy okazji to jaka masz plytke pod mostek?? bo szukam czegos malego...

krzyhoo9 napisał:
El_liero, a mogę zrobić w ten sposób:

Hehe, nie. Źle połączyłeś kondensatory, tzn nie opłacalnie :) Twoj kondensator zastępczy ma teraz około 500uF a nie 2000. Połączyć powinieneś równolegle po pierwsze.
Po drugie ten 1000 lepiej dać za stabilizatorem.

Czyli tak:

te kondory 1000 zamieniłem na 330 bo akurat mam. Wystarczy :?:

[ Dodano: 2007-12-20, 21:54 ]
czy te 22uF muszą być 100V czy np. 25V wystarczą :?:

no wystarczą 25V, ale zapas mozę być, tym bardziej że to taniocha.

zrób tak jak narysowałeś

rezystor opcjonalnie.

Rezystor jakby grzał się stabilizator daj 15-10ohm nie 33ohm ! Moc stratna rezystora 0,6W starczy. Metalizowany weź i po sprawie.

brencik napisał:
El_liero napisał/a:
brencik napisał/a:
.. i wogóle napięciem stałym.

hehehe a jak niby zrobił ?

Tak niby zrobił:
krzyhoo9 napisał/a:
Zasilacz ma 9V AC i pochodzi z głośniczków komputerowych

czyli 16V DC

dziś kupie części i zobaczymy :wink:

Powrót