• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z Bass reflex-da się coś z tym zrobić???

Reakcji
0
Mam "mały" problem mianowicie zrobiłem suba wszystko elegancko gra tylko jakoś żle wyliczyłem obwód dziury i powietrze z niej wylatujące świszczy co mam z tym zrobić ( jak się wogóle da coś z tym zrobić) please!!!

Lub powiekszenie srednicy. Ale za tym zabiegiem kryje sie nastepny polegajacy na wyliczeniu nowej dlugosci.
Pozdro
Dexter

musisz dac rure o wiekszym otworze ale to niesie za sobą wydluzenie tej rury w starym winsd beta pokazywalo na czerwono kiedy predkosc wyotowa bedzie za duza, albo kup oryginalny bassreflex z zaokragleniami, utnij go w polowie i dopasuj dlugosc.

obawiam się że nie znajdę już większego wylotu... ten i tak jest dosyc duży... czym się różnie zaokrąglony bassreflex od zwykłego???

[ Dodano: 2005-04-16, 14:57 ]
Aha i jeszcze jedno... potrzebuje pomocy. Dostaje kota jak włanczam jeden z programów do obliczania itp jak ja mam te wszystkie parametry obliczyć... już mnie strzela pełno jakiś symboli z czego 1\2 nie rozumiem...

parametrów sie nie oblicza tylko wpisuje z karteczki.
instrukcja obsługi programu jest na stronie głównej.
jaki masz ten głośnik i jaką obudowę zrobiłeś?
bo cos w pierwszym poscie piszesz ze zły obwód dziury.. jesli masz tylko dziurę to wiesz co Ci zrobią inni piszący jak sie o tym dowiedzą ze nie ma za nia rurki bass reflex? zajadą Cie na śmierć za nie przeczytanie strony głównej.

wydaje mi się oczywiste że wylot typu bass reflex powinien być więc napisałem " średnicę dziury"( czy jakoś tak...)

Obudowa 23/30/35 głośnik tonsil ale ma problem bo to jest głośnik używany (ponoć mało, gra nawe nawet) i koleś nie dałmi parametrów a teaz nie odpowiada na moje pytania ( nie wiem jaki to model +

mnie sie wydaje ze tonsile maja na magnesie pieczatke okreslajaca model.......chyba ze glosnik pochodzi z recycling'u....

bez modelu głośnika to nic nie poradzimy,

zapytam ostatni raz bo według mnie tu tkwi problem:
JAKIE WYMIARY SĄ RURKI BASS REFLEX?

najlepsza rada to zatkaj bass reflex czymkolwiek i tak jeśli to noname głośnik to lepsza będzie zamknięta.

mi swiszczało przy 10cm srednicy i przedlużaną PCV rurą i poradzilem w ten sposób ze z jednej i drugiej strony jest kupny ten ładny wylot zaokrąglony i przestało świszczeć.

Podejrzany ten glosnik a co za tym idzie nieprawidlowe zestrojenie rezonatora.Zaokraglenie moze i cos da.Sluchaj moglbys choc zdradzic czy glosnik ma 20cm bo srednica rurku 6cm moze mu wystarczyc, ale jesli to 25 to moze daj szersza.

Za mała średnica br. Chociaż to 6 cm powino wystarczyc. Dowiedz sie co to za model i wpisz jego parametry do programu, wylicz od nowa tunel a jak to nie pomorze to trzeba go zaokrąglić.

Witam,
Widzę, "straszny" problem. Splash221, czy mógłbyś napisać jaką masz impedancję i tę wartość mocy z tyłu na tym Twoim głośniku (wszystko co, na nim masz). Czy te wymiary 23/30/35, obudowy, to są wymiary wewnętrzne. Być może będę mógł pomóc.
Pozdrawiam, Piotr01

Witam,
Cóż, problem podstawowy to oznaczenie impedancji. 7,9 u Tonsil`a to trochę dziwne.
Poczarujmy trochę. W oparciu o dane i posiadane informacje, masz teoretycznie obudowę o fb około 43[Hz]. Jeśli ten głośnik to faktycznie Tonsil, to z pewnych posiadanych danych potrafię określić qts na 0,51 lub 0,53.
1)Praktycznie, najlepiej gdybyś przerobił swoją obudowę na zamkniętą, zlikwidował port, przyzwoicie wytłumił wnętrze, a uzyskałbyś qtc rzędu 1-1,1 z fc74 lub 55. W sumie niezbyt dobre rezultaty.
2)Jest też pewna ryzykowna alternatywa. Wymiana portu, na dłuższy od 14 do 9 [cm] (kilka prób, z różnymi długościami z zakresu 14-9), przy odpowiednim wytłumieniu (kilka prób, z różną gęstością materiału) obudowy z zachowaniem pustej przestrzeni w odległości 10[cm] od wlotu portu. W ten sposób zwiększysz masę akustyczną portu, zmniejszysz fb i zmniejszysz efektywność powyżej fb poprzez zmniejszenie promieniowania obudowy.
3)Powiedzmy, druga alternatywa to niestety zwiększenie Sv. Według mnie, tak naprawdę minimalna średnica portu powinna być co najmniej 6,5[cm]. Druga alternatywa to próby z portem o średnicy 7[cm] i długościach od 17 do 10[cm].
Cóż, w sumie sprawa bardziej czasochłonna niż kosztowna. Sądzę, że praktycznie cokolwiek zrobisz, powinieneś uzyskać zmianę w dobrym kierunku.
Pozdrawiam, Piotr01

Powrót