• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z głośnikiem nisko-tonowym w Alton 80

Reakcji
0
Witam , mam problem z w/w głośnikiem a dokładnie GDN/25/60
Altony są po regeneracji na oryginalnych podzespołach i membranach . Do tego czasu grały wyśmienicie lecz gdy zaczołem trochę basować :razz: wraz z Diorą WS442 , w jednej kolumnie usłyszałem pierdzenie w/w GDn'a , teraz po podłączeniu kolumny gra tylko wysokotnowy i średniotonowy , a GDn gra tylko gdy lekko przycisne (przytrzymam) membrane .
W środku obudowy wszystko Ok ( Sprawdzane )

Proszę o dość szybką odpowiedź :)

w jednej kolumnie usłyszałem pierdzenie w/w GDn'a , teraz po podłączeniu kolumny gra tylko wysokotnowy i średniotonowy , a GDn gra tylko gdy lekko przycisne (przytrzymam) membrane .

Wiec czym to moze być spowodowane ?
jak go naprawić

A no WS442 ,
Dobra sprawdzę , a Stx'a na pewno nie kupie to ma być oryginał a nie...
W ogóle to WS442 i Altki 80 grają wyśmienicie , ten bass , miękki no czasami dudniący , nawet wysokie nie meczą

teraz po podłączeniu kolumny gra tylko wysokotnowy i średniotonowy , a GDn gra tylko gdy lekko przycisne (przytrzymam) membrane .
W środku obudowy wszystko Ok ( Sprawdzane )
szukaj w miejscu laczenia licy z miedzianka tasma na karkasie - tam sie cos rozlaczylo. ewentualnie drut cewki od tej tasmy na karkasie

A no WS442 ,
Dobra sprawdzę , a Stx'a na pewno nie kupie to ma być oryginał a nie...
W ogóle to WS442 i Altki 80 grają wyśmienicie , ten bass , miękki no czasami dudniący , nawet wysokie nie meczą

Czyli słyszałeś już ww STX'a, że twierdzisz, że Tonsil lepszy?

No tak, teraz doczytałem, przecież to gra "wyśmienicie" i pewnie nic lepiej nie zagra...

to ma być oryginał a nie...

A nie co?

Rozumiem ludzi którzy naprawiają i regenerują stare rzeczy, bo to ich pasja... ale nie rozumiem ludzi którzy kupują coś co kiedyś może i było dobre, lecz teraz jest po prostu słabe, a Oni wierzą nadal że jest dobre, nawet gdy się zepsuje, ponieważ wyczytali gdzieś tam lub usłyszeli że Altusy, Zeusy i inne Eltrony są najlepsze na świecie.

Prawda jest taka że nie są, nie w tych czasach.
Zauważ ile osób naprawia te starocie, palą się głośniki, rwą zawieszenia, a Oni nadal je naprawiają... i będą je naprawiać do, za przeproszeniem osranej śmierci, zamiast kupić nowsze głośniki, od choćby STX-y.

Ale jak widać, wielkość membrany i ilość rur bas reflex na froncie przyciąga jak magnes.

usranej (nie osranej). Poza tym stxów nikt naprawiał nie będzie. A to już o czymś świadczy.

Powrót