• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z kolumnami TL 8935A i 9950 zwrotnica yoshiego

Reakcji
1
Witam, posiadam kolumny w TL na głośnikach z tematu. Ewidentnie nie grają.. Dźwięk się rozjeżdża, jest nierówny(wokal i góra), niestety nie mam możliwości pomierzenia ich. Wysłałem wysokotonówki do loudspeakershopa bo to je obstawiałem za winowajcę. Twierdzą, że są takie same, posiadam pomiary na emailu. Sprawdzałem w innym pomieszczeniu, zamieniałem kanały we wzmacniaczu, zamieniałem kanały na sygnale.. sprawdzałem zwrotnice(są identyczne).. Nawet mierzyłem rezystancję przewodów:-) Ostatnio przed reklamacją podłączyłem 9950 w przeciwfazie(znaczy 1 sztukę) i jakby dźwięk się zrobił spójniejszy, wokal można było uznać, że w końcu wydobywa się ze środka, a nie z którejś z kolumn... Nie mam już pomysłów co z tym fantem zrobić... Proszę pomóżcie co mogę zrobić, żeby zweryfikować gdzie leży problem... jak najmniejszym kosztem. Już dawno miałem zaopatrzyć się w sprzęt pomiarowy, ale jakoś zawsze coś i do tej pory go nie mam. Pozdrawiam.

tak, odwracałem, niestety po odwróceniu w obu dźwięk bez życia... Czy równy już teraz nie powiem, jak wrócą głośniki lada dzień mogę jeszcze raz sprawdzić, ale jakaś ogólna porażka:-) Może wina leży w linii transmisyjnej? Już więcej życia było w 14 scx i pj niż w tym zestawie...

Napewno dobrze wszystko polutowales? Sprawdz kilka razy. Obudowa na to co piszesz praktycznie nie ma wplywu.

To moze te glosniki tak po prostu graja :P wzmacniacz nie powinien dawac takich roznic, pomieszczenie to samo, w ktorym inne, tansze graly dobrze. Pomiary jednak dalyby jakis punkt zaczepienia.

no 9950 gra bez życia :P 35 też szału nie robi .
scena zależy od wielu czynników...
Może jakieś zmiany w głośnikach są od czasu jak Yoshi zwrotkę robił i się wszystko rozjechało . To się zdarza .
Czego słuchałeś wcześniej ?

Skąd taki downgrade ? ;)

Spróbuj zmniejszyć rezystor na wysokich np. 3.9 nawet mniej .

Jak to nic nie da to trzeba by to pomierzyć ;)

rezystory mają po 4,1-4,2ohm'a. Pomijając kwestie downgrade'a na średnio-niskich, to na górze powinno być przynajmniej podobnie. A mam wrażenie, że największą bolączką tego zestawu jest wyższa średnica i góra:-) Paranoja...

No pomierzyć, tylko jak to zrobić bez jakiegokolwiek zaplecza:-(

Najrozsądniej byłoby chyba wrócić do 8948A i zwrotnicy wg projektu 3lite, tylko teraz kwestia linni a 8948A. Nie chce wyrzucać tych obudów bo są na "gotowo".

Ostatnia edycja:
Ostatnio przed reklamacją podłączyłem 9950 w przeciwfazie(znaczy 1 sztukę) i jakby dźwięk się zrobił spójniejszy, wokal można było uznać, że w końcu wydobywa się ze środka, a nie z którejś z kolumn...
A próbowałeś odwracać fazy wysokotonówki w obu kolumnach ?
tak, odwracałem, niestety po odwróceniu w obu dźwięk bez życia...

Tego nie rozumiem.
Odwróciłeś w jednej kolumnie i gra dobrze, a jak odwróciłeś w drugiej to znów kicha?
Coś jest nie tak, ale na pewno nie z głośnikami.

Już więcej życia było w 14 scx i pj niż w tym zestawie...

To już jest przesada, ponieważ fizycznie tak być nie może (jeśli chodzi o same porównanie głośników).

Marian przewinęło mi się sporo usherów i wiem na co je stać dlatego powstał ten temat. Nie do końca grało dobrze, bo najwyższa góra tylko z jednej strony jakby dobiegała, albo była bardziej szczegółowa. Za to spójność dźwięku, scena była niesamowita. Sam nie wiem, poplątało mi się w główce od tego wszystkiego :-) Wiem jak grały moje monitory 8948A i 9950, oczekuje tylko tego samego chociaż w sferze pasma wysokotonowego:D

Dolphin naprawdę zdawałem sobie sprawę co potrafi 8935A, a co 8948A. Jednak tak jak opisane jest to w temacie, nie w tym problem:-)

Ostatnia edycja:
Skoro Ci nie pasuje jak jest teraz, to trzeba zrobić pomiary i zwrotkę na nowo, po prostu.

No chyba że w jednej wysokotonówce jest źle oznaczony +.

W jednym z odcinków Reduktora Szumu, jest o problemach z fazą. Są tam szumy różowe w fazie i w przeciwfazie. Można włączyć i posłuchać. U mnie na słabym sprzęcie było słychać różnice, nawet moja luba od razu to zauważyła. Można się tym posłużyć i sprawdzić.

Pokaz zdjęcia dokładne zwrotnicy
Weź baterie 1,5v w rękę i sprawdz czy dobrze masz pooznaczane plusy w głośnikach
Ja uważam, ze gdzies cos masz odwrotnie podłączone

Powrót