• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z Kolumnami

Reakcji
0
Witam!
Coś się stało z moimi kolumnami a mianowicie przestały grać. Jakiś czas temu odpadła z nich tak otoczka która amortyzuje membranę. I teraz pytanie czy mogę je w jakiś sposób reanimować ? np zestawami naprawczymi ? Moje kolumny to New Mildton 80. Jeśli tak to poproszę o jakiś link do poradnika jak to zrobić
Pozdrawiam.

glosniki wogole nie graja czy poprostu te co maja zerwane zawieszenie tylko lataja?

jezeli glosniki graja tzn sa sprawne elektrycznie to kupujesz do nich albo resor gorny i przyklejasz albo wymieniasz cale membrany. opis masz na stronie glownej albo w wielu miejscach jak np pelno tematow na elektrodzie

Podłącz inne głośniki pod wzmacniacz, bo mnie sie coś wydaje, że to właśnie wzmacniacz jest uszkodzony.

To raczej nie wzmacniacz bo te głośniki nie przestały grać w tym samym czasie gdy pierwszy przestał grać to drugi przestał grać gdzieś tak po 2 tygodniach

LoGaN9917 napisał:
To raczej nie wzmacniacz bo te głośniki nie przestały grać w tym samym czasie gdy pierwszy przestał grać to drugi przestał grać gdzieś tak po 2 tygodniach

to nic nie zmienia, kanaly sa pewnie rozdzielone

LoGaN9917 napisał:
nie takiej możliwości że buczenie to wina głośników , głośnik może grać, może nie grać , może trzeszczeć , obicerać , cokolwiek, ale nie może buczeć.

LoGaN9917 napisał:
Dodam ze buczenie słychać dopiero gdy ustawie głos na maxa
to tymbardziej wina wzmaka...

LoGaN9917 napisał:
A da się to jakoś naprawić ?
żeby naprawić wpierw trzeba wiedzieć co naprawić , a jak narazie nie wiemy.

Pawel S. napisał:
panowie, ale jak ma mu to grac skoro glosniki niemaja zawieszenia gornego?
zawieszenie górne to parę zł i będą sprawne, tzn w sam raz żeby je sprzedać gdzieś i, komuś i zacząć coś bardziej współczesnego kombinować:)

Sprawa wygląda tak - pożycz od jakiegoś znajomego kolumny i wzmacniacz , dowolny i potestuj różne konfiguracje - może to Ci uzmysłowi co jest realnym problemem :)

To nie wzmacniacz. Jak podłączyłem głośniki od wierzy to normalnie działają.
I teraz czy wystarczy że wyminie tę całą membrane ?
Czy muszę coś z tymi cewkami kombinować ?

Mi się wydaje, że ten głośnik jest tak mocno "wyklupany", że wymiana górnego zawieszenia nic tutaj nie da. Wiem jak grają głośniki bez zawieszenia, jeśli nie daje się zbyt dużo mocy to grają normalnie, nic nie buczy. Przy większej mocy zaczynają charczeć.

Powrót