• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem z kompem

Napięcia to chyba będziesz mógł sprawdzić "MSI dual core center".
Mam Neo3-fr na P35 chyba i też płytka odwala, ale bez większych przypałów. Np ma opóźnienie włączenia - wcisnę przycisk i reaguje za 2-3 sekundy ;]
Teraz patrzę, ze mam napięcie 12V na poziomie 9,5V... Przy okazji sprawdzę miernikiem, bo to niezbyt dobrze ;)

jeżeli po zmierzeniu miernikiem napięcia będą dalej tak niskie to wywal na złom ten zasilacz i kup jakiś markowy, ja polecam markę be-quiet. Ciche, nie są kosmicznie drogie i dużo działają.

jeżeli po zmierzeniu miernikiem napięcia będą dalej tak niskie to wywal na złom ten zasilacz i kup jakiś markowy, ja polecam markę be-quiet. Ciche, nie są kosmicznie drogie i dużo działają.
Jeśli to do mnie, to już tłumaczę. Zasilacz mam właśnie be-quiet 350W. Zaniepokoiłem się i pomierzyłem napięcia - wszystkie idealne. Także program raczej do bani :)

bo programami się nie mierzy napięć!! To największa głupota. Miernik i tylko miernik, mierzymy napięcia tylko pod obciążeniem.

napięcia i temperatury można sprawdzić AIDA lub teraz Everestem (kontynuacja aidy pod inna nazwa). miernikiem ciężko sprawdzić napięcia zasilacza pod obciążeniem, ale nie mowie ze nie idzie, a sprawdzanie "na sucho" zasilacza się mija z celem, chyba że się sprawdza czy w ogóle działa. Jeśli już bym coś polecał z swojej strony to zasilacze firmy TAGAN z odpinanymi kabelkami ;]. nie warto na tym elemencie oszczędzać w końcu on zasila wszystkie podzespoły więc jest odpowiedzialny za stabilność i żywotność reszty podzespołów.

Zeby sprawdzic w prosty sposob czy przypadkiem temperatura nie jest odpowiedziala za te zwiechy polecam polozyc poziomo komputer na podlodze z wyjeta boczna scianka w jakmis przewietrznym miejscu ;)

Co do zasilacza to dla przecietnego kowalskiego, ktory nie podlacza 5 dyskow, nie kupuje karty graficznej o poborze 200W, nie kreci sprzetu no i ma pewnosc, ze nie ma przepiec w sieci to nawet najtanszy zasilacz bedzie mu sluzyl 10 lat i nic sie nie stanie zarowno jemu jak i towarzyszacemu sprzetowi ;)

Dodatkowo autorowi tematu polecam wygoglac model plyty i najczestsze problemy, bo moze byc np tak jak ja mialem z plyta asrocka k7s5a gdzie wszystkim padaly kondensatory przy zasilaniu proca i trzeba bylo je po 2 latach wymieniac ;)

Powrót