• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z kompensacją BS

Reakcji
0
Witam

Czy dla zachowania kompensacji BS wystarczy zachować szerokość przedniej ścianki z pierwotnego projektu, czy konieczne jest dokladnie odtworzenie jej wymiarów?

Chciałbym zrobić ścięcia powyżej linii tweetera a'la gotycki łuk i nie wiem czy nie wpłynie to zbyt mocno na brzmienie.

Link do projektu:
http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

PS. Ceny Seas'ów w Polinku lekko potaniały:)

wszystkie wymiary przedniej plyty musza byc takie same jak w projekcie na ktorym sie wzorujesz. mozesz za to spokojnie zmieniac sobie glebokosc i nie wplynie to wogole na charakterystyke

pewne zmiany mogą być, mozesz to sobie zasymulować programem edge , jednak sa to zmiany majace mały wpływ na calość.

mor den siur, zrozum ze jesli zmienisz ksztalt obudowy to musisz zmienic tez filtry !! i wysuniecie przedniej scianki o 2 cm nic nie da.

z tego tez powodu podstawki pod kolumny musza byc przezroczyste akustycznie , czyli miec jaknajmniejsza szerokosc nogi.

Nie wyraziłem się dość precyzyjnie - ten link podałem jako przykład. Zamierzam dużo mocniejsze "wyeksponowanie" ścianki z projektu który zamierzam powtórzyć. Wymiary przedniej ścianki byłyby dokładnie odtworzone - czy ścianki boczne wpływają na dźwięk tak bardzo by było to do uchwycenia??
Właśnie poczytałem dyskusję o kablach na audiostereo i ... rozumiecie sami
analogie ( przynajmniej mi ) nasuwają się dość wyraźnie

Powrót