Ja też scalaki uruchamiam na żarówkach ale na uzwojeniu wtórnym - daje 24V 10W i niewielkie pojemności (2200uF na gałąź) aby błąd montażowy miał mniejsze szanse zdetonować układ.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Compensation capacitor. Reduces the gain at higher frequencies to avoid quasi-saturation oscillations of the
output transistor. Also suppresses external electromagnetic switching noise created from fluorescent lamps.
maxdila napisał:I nie odpaliłem :/
Buczy trzeszczy, bez kabelka wpiętego w płytkę jest ok, ale jak tylko podepne kabelek nawet bez sygnału to już jest brum.
220pf zostawiłem, 22k do masy wylutowałem z czy bez żadnej zmiany oprócz cichszego brumu.
Jakieś wnioski ?
Sam scalak może się tak grzać. Ale jak grzeje do 80 stopni taki radiator jak na zdjęciu to już niemaxdila napisał:Wersja stereo, wszystkie elementy bez zmian tylko te 220pF od spodu na nóżki + i - każdego kanału wlutowałem... od razu ruszyło, bez nich scalak grzeje się w ciągu 10s do 80'C... niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego się tak dzieje bo to mi mało mówi
Jak radiator nie jest do niczego podłączony to działa jak antena ściągając różne śmieci które przełażą na układ przez pojemność tworzącą się miedzy kostką a radiatorem (radiator to jedna okładka kondensatora, obudowa kostki druga a między nimi jest przekładka - izolator)maxdila napisał:Radiator do masy - zrobię - a dlaczego to bym się chętnie dowiedział.
nie ma szeregowo tych wartosci oraz ceramików na wejsciach.FIGURE 3. Parallel Amplifier Application Circuit
raven1985 napisał:Jak radiator nie jest do niczego podłączony to działa jak antena ściągając różne śmieci które przełażą na układ przez pojemność tworzącą się miedzy kostką a radiatorem (radiator to jedna okładka kondensatora, obudowa kostki druga a między nimi jest przekładka - izolator)maxdila napisał:Radiator do masy - zrobię - a dlaczego to bym się chętnie dowiedział.
E tam po to jest forummaxdila napisał:raven1985, podeślij namiary na konto bo stawiam zgrzewkę dobrego piwa :] (poważnie).
Podłączenie do masy unieszkodliwi tą pojemność, a zostawienie radiatora na potencjale zasilania nie zawsze jest możliwe.mbar napisał:Jak masz to robić, to już lepiej usuń podkładkę. Obudowa scalaka jest na V-, więc podłączenie radiatora do masy nie usunie tego "kondensatora".
Kiedy budowalem mojego pierwszego GC to ktos mądry doradził mi abym masę prowadził zawsze grubszym przewodem niż suma grubosci (a raczej średnicy) przewodow + i -.
To chyba był ktoś mądry inaczej.