• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z Magnatem xpress 12

Reakcji
0
witam mam głośnik Magnat xpress 12 i wzmacniacz Matronix WXP2K
(mam go od dzisiaj) Gdy puszczę techno i podgłośnie pod sam koniec regulatora głośnik ''pierdzi'' wygląda to na jakby walił o cewkę ale to przecież nie możlie ponieważ gdy puszczłem go pod kinem domowym 50wat rms na kanał suba to grał czysto i nie pierdził.Co jest grane??
P.S.Głośnik ma 200wat rms a wzmacniacz 175wat rms

Może matronix ma za mały DF i głośnik lata jak szmata przez co uderza cewka w nadbiegunnik. Ew. za duża obudowa przez co spadła wytrzymałość mocowa.

mari5508 napisał:
Gdy puszczę techno i podgłośnie pod sam koniec regulatora głośnik ''pierdzi'' wygląda to na jakby walił o cewkę
primo - niemoze walic o cewke bo to ona sie rusza...
secundo - przesterowujesz wzmacniacz i to jest przyczyna. ustwa regolacje glosnosci na subie na "trzecia" i wylacz korektory w zrodle...

Puszczam narazie sygnał z wieży i gdy ustawie na wieży volume na 10 i puszczę wzmacniacz w subie na full to nie ''pierdzi'' A gdy zgłośnie na wieży do 20 do już zaczyna pierdzieć
Obudowa taka jaką zaleca producent czyli 60l br średnica 10cm długość 30cm

Gdy teraz podłączyłem sub do kompa to dajo się puścić na full i nie ''pierdziło'' ale gdy przełączę na mojej karcie muzycznej na bass to już sie zaczyna

[ Dodano: 2007-12-20, 20:02 ]
A może to przesterowanie wzmacniacz???

co to znaczy wzmacniacz nie wyrabia???
Kazdy wzmacniacz sie przesteruje jak sie poda za duzy sygnal na wejsciu.
No chyba ze jest wyposazony w limiter mocy tak jak estradowe wzmaki wtedy mozesz odkrecic na maxa i niec nie bedzie przesterowane.

Powrót