• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem z mostkiem tda7294

• Autor wątku Autor wątku yeti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
a więc tak mam moduł altron al12 jest to mostek tda7294 zasilany trafem 200VA 2x24V i przy głośniejszym słuchaniu ok 50% mocy pojawia się problem po chwili grana wzmacniacz zaczyna wyadawać dziwne dźwięki (zniekształcony dźwięki i dźiwne strzelanie) i pojawają sie jakieś chwilowe wyskoie poziomy na wyjściu do tego stopnia że stx 32 wali cewką o nadbiegunki o co w tym chodzi, co może być nie tak. zeby te "usterki" w dźwięku się skończył trzeba bardzo mocno ściszyć prawie do tego stopnia że nie ma wogól nic na wyjściu. po ściszenu delikatny ustaje na moment i pojawia sie spowrotem

radiator ma 16cm na 10cm układy są odizolowane przez podkładke mikową i posmarowane pastą sylikonową, kondy w zasilaczy to 4x 4700uF

Sprawdz temperature samych TDA podczas mocnego grania. Jesli posilniony palec zrobi psssss to jest za goraco. TDA bardzo lubia sie wzbudzac na glosnikach z duzymi cewkami co dodatkowo moze je podgrzewac. Nie wiem czy w tym wzmaku jest na wyjsciu filtr RC.

jest tak gorący że się nie go dotkąć po zrobieniu ciszej temperatura szybko opada, aplikacja wygląda identycznie jak ta katalogowa

yeti, to właśnie wina temperatury.Każdy TDA po nagżaniu do pewnej temperatury zacznie się "zabezpieczać" i robić takie cudactwa - to nie tylko twój przypadek :) (osobiście raz odkręcił mi sie TDA od radiatora w moim wzmacniaczu aż przy przekręceniu gałki były te stuki że membrane wyrywało.... otwarłem a tam tda luźny :).

ALTON, ale zaraz po włączeniu po 3-4 sekundach grania troche dziwnie szybko i najlepsze że on nie jest przesterowany wogóle

A dobrze go przykreciles do radiatora? Masz dobra paste silikonowa i dobra podkladke?
Moze sie wzbudza co powoduje szybkie grzanie.

1. sprawdź o ile spada napięcie zasilania
2. najprostrzym rozwiązaniem jest podpięcie oscyloskopu i generatora

ad 1 .napięcie w spoczynku 73,6V spada do ok 65V
ad 2. nie posiadam oscyloskopu

a pozatym to problem się sam rozwiązał jedna z kości eksplodował kupiełem nową i teraz jest ok dzięki za pomoc

Tasior napisał:
ze przepraszam.... tda pod 75 V? no.... ciekawe... rozumiem p3a na 60 v ale tda na 75? :P

yeti zapewne mierzył napiecie zasilajace pomiedzy biegunami dodatnim oraz ujemnym, a nie pomiedzy + i masą, dlatego wyszło mu takie napiecie.

Powrót