• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem z odczytaniem (teraz: amator robi suba :P)

Reakcji
0
Witam(bo jestem tu pierwszy raz),
przeczytalem artykol o renowacji glosnikow (starych) stwierdzilem ze to siwetny pomysl gdyz jestem w posiadaniu takiego gruchota. Moj problem polega na tym ze nie znam parametrow owego glosnika, troche dla przyblizenia:
Tonsil GDN 25/60
60W
8Ohm
juz wyjasniam:
1. nie wiem czy te 60W to RMS czy zwykle
2. nic mi nie mowi 25/60 (wiem ze jego srednica to 25cm, nie znam natomiast np pasma przenoszenia) wie ktos moze gdzie znajde parametry tego antyka ??:}

Nie wiem za mniej wiecej ile bym kupil elementy do tego glosnika (identyczne do tych przedstawionych w artykole)

Wazne sa dla mnie wasze odpowiedzi bo nie wiem czy sie oplaca odrestaurowac tego rupiecia czy kupic nowy za jakies 65zl. Chodzi oto zeby tanio wyszlo...

Glosnik ma se poradzic w obudowei 40 litrow bass reflex (subwoofer) i w pokoju 20m2.
prosze o pomoc. z gory dzieki! :)
Pozdrawiam..

Witam. Jak jest to Tonsil to parametry powinny być na www.tonsil.com.pl.
Na allegro sprzedają membrany, rozejrzyj się tam troche.
A co do wstawienia go do suba... hmm no nie wiem, wg mnie to on za nisko nie zejdzie.

Maxi napisał:
Witam. Jak jest to Tonsil to parametry powinny być na www.tonsil.com.pl.
Na allegro sprzedają membrany, rozejrzyj się tam troche.
A co do wstawienia go do suba... hmm no nie wiem, wg mnie to on za nisko nie zejdzie.

Pasmo przenoszenia - 60 - 5 000 [Hz]
:(
A moze nizej zejdzie jak go odpowiednio odrestauruje/ztuninguje ?

[ Dodano: 2004-11-01, 17:34 ]
aryan napisał:
koszt czesci wyniesie tyle ile kosztuje nowy tvm arn 226
az tyle kosztuja te membrany ?? (klej i inne juz mam, potrzebuje czesci a one super drogie chyba nie są szczegolnie ze mysle nad nieoryginalnymi)

Tyle to aż może nie wyniesie, np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33883441
Basowe Tonsila 25/... nie schodzą nisko
Lepiej kup sobie jakiś głośnik tesli i będzie git. Np tak jak proponuje aryan arn 226 tylko że one w porównaniu do Tonsila mają marną efektywność:( i do tego Twojego pokoju 20mkw będzie troche mało.

Maxi napisał:
Tyle to aż może nie wyniesie, np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33883441
Basowe Tonsila 25/... nie schodzą nisko
Lepiej kup sobie jakiś głośnik tesli i będzie git. Np tak jak proponuje aryan arn 226 tylko że one w porównaniu do Tonsila mają marną efektywność:( i do tego Twojego pokoju 20mkw będzie troche mało.

no i co ?? wiedzialem ze tanio :] dzieki MAXI za uporzadkowanie mysli :) Ale abrdzo bym chcial membrany takie jak w artykole na www.akustyka.tk "regeneracja glosnika" czyli kewlarowe na gumowym zawieszeniu... bo ladnie wygladaja :) gdzie takie kupie i za ile (mam nadzieje ze chcociaz podobna cena)

PS po huj taka wielka chate budowalem ? :D

Napisz do tego gościa co sprzedaje te membrany, może ma tam coś takiego.
Ale na Twoim miejscu to wolałbym jednak kupić tą tesle, a najlepiej dwie;)

Maxi napisał:
Napisz do tego gościa co sprzedaje te membrany, może ma tam coś takiego.
Ale na Twoim miejscu to wolałbym jednak kupić tą tesle, a najlepiej dwie;)

obudowe juz mam (zcielem stare kolumny altusy i zostawilem 2/3 - glosnik niskotonowy, gore wyjebalem mlotkiem i mam obudowe :D ) ale jeden glosnik wejdzie, chcac nie chcac... Chyba zrezygnuje z tego projektu pasywnego suba bo moze nie wyjsc (moga mi nie odpowiadac jego parametry) a siano pójdzie w pieruny :/
moze taki glosnik:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33545689

tylko 25cm i oczywiscie podwyzszone parametry ... ten koles ma takie i moze wystawic na prosbe, warto brac(65zl) ? ;)

Eeeee..... przecież do tego głośnika nie znajdziesz parametrów. I jak ty chcesz suba zrobić? Jeszcze wrzucić to do starego pudła od altusa. To już lepiej trzeba było zostawić to pudło od altusa całe i zregenerować tego starego Tonsila.
Robisz pudło a potem chcesz głośnik kupić;)? O ile ja wiem to to sie na odwrót robi. Radziłbym poczytać stronke i przejżeć dokładnie forum.

Maxi napisał:
Eeeee..... przecież do tego głośnika nie znajdziesz parametrów. I jak ty chcesz suba zrobić? Jeszcze wrzucić to do starego pudła od altusa. To już lepiej trzeba było zostawić to pudło od altusa całe i zregenerować tego starego Tonsila.
Robisz pudło a potem chcesz głośnik kupić;)? O ile ja wiem to to sie na odwrót robi. Radziłbym poczytać stronke i przejżeć dokładnie forum.
ale patrz ile zaoszczedzilem pracy i kasy :D a to zem amator to nie zrobilbym suba od podstaw (chyba)
mam jeszcze jedno takei pudlo :) oczywiscie takze trojdrozne

Jak zaoszczędziłeś? Sam piszesz że ten głośnik jest za 65zł do tego pewnie wysyłka gdzieś 15zł to mamy razem 80zł. No niby skrzynke byś miał... buhahah...:) no comment bo pi razy drzwi... i jak by to miało grać? Nic nie obliczone, żadnych symulacji chociażby w WinISD.
Za tą kase to ja bym wolał tą tesle 2 razy 40zł plyus wysyłka to jakieś 95zł. jak byś sie uparł i by Ci na wyglądzie nie zależało to byś gdzieś od kogoś płyty wiórowe od jakiegoś mebla dostał za darmo i byś sobie policzył obudowe.
Porównanie:
Lepiej dołóż te 15 zł i zrób coś co ma ręce i nogi a nie jakieś gówno co będzie tylko pierdzieć i buczeć. Bo wątpie żeby ten głośnik za 65 zeta zagrał lepiej od tych tesli;)

Maxi napisał:
Jak zaoszczędziłeś? Sam piszesz że ten głośnik jest za 65zł do tego pewnie wysyłka gdzieś 15zł to mamy razem 80zł. No niby skrzynke byś miał... buhahah...:) no comment bo pi razy drzwi... i jak by to miało grać? Nic nie obliczone, żadnych symulacji chociażby w WinISD.
Za tą kase to ja bym wolał tą tesle 2 razy 40zł plyus wysyłka to jakieś 95zł. jak byś sie uparł i by Ci na wyglądzie nie zależało to byś gdzieś od kogoś płyty wiórowe od jakiegoś mebla dostał za darmo i byś sobie policzył obudowe.
Porównanie:
Lepiej dołóż te 15 zł i zrób coś co ma ręce i nogi a nie jakieś gówno co będzie tylko pierdzieć i buczeć. Bo wątpie żeby ten głośnik za 65 zeta zagrał lepiej od tych tesli;)

jeszcze nie kupilem glosnika :)
hmm moze masz racje, moze powinienem to zburzyc i robic od nowa... wkoncu nic nie wydalem jeszcze... szkoda ze nie pomyslalem wczesniej i to przecialem bo mialbym dwie kolumny altusa odnowione co by moglo dac efekt mily... ach zjebalem, co robic ?? niech sie inni wlacza do tematu! :P

hmm moze masz racje, moze powinienem to zburzyc i robic od nowa...
Nie może tylko na pewno mam racje!
Najlepiej to napisz ile masz kasy na głośnik i czym to zasilisz;)

Maxi napisał:
hmm moze masz racje, moze powinienem to zburzyc i robic od nowa...
Nie może tylko na pewno mam racje!
Najlepiej to napisz ile masz kasy na głośnik i czym to zasilisz;)

ze 150zł mam tylko na suba (kleje, watoliny, szpachle i ewentualny glosnik [ten rozkraczony tonsil] juz mam) chce zrobic zestaw 2.1 w przyszlosci:
- sub moc ze 80-100 RMS pasywny b-r
- satelity dwudrozne (sredni + wysoki) 40-50 RMS
- zasilacz jakas stara unitra 4 x 40 W STEREO suba podepne pod jeden prawy i jeden lewy kanal i satelity po jednym kanale

pokój 20mkw ... dosc dobry akustycznie szafy oblegaja jedna cala sciane wzdluz, podloga ze starej dykty a pod nia wata szklana i papa gazety... sufit to juz dach prosty tez oblepiony papą :D duzo miejsca mam w pokoju (chce ta wlasnie wykorzystac) potrzebuje suba i do muzy i do filmow (filmy z komputera ogladane w lozku :) )

moze 2.1 to nie jest za dobry pomysl lepsze by byly chyba podlogowki..

no to Cie zalamie..............nie masz wzmacniacza do suba bo ta unitra to jest stereo a nie czterokanalowiec ona ma 4 wyjscia ale jest to podwojone stereo tym nie zasilisz suba

masz malo kasy to wez STXa on pojdzie na zwyczajnym wzmaku (ktory jednak musisz sobie jakos zalatwic)

za 65 złoty ... hm nieczytalem wszystkich psotów ale za tą kase możesz kupicalpharde 25 cm seria EW .. według testów altona to jest seria lepsza niż lw czy dw no i tania

paffik napisał:
no to Cie zalamie..............nie masz wzmacniacza do suba bo ta unitra to jest stereo a nie czterokanalowiec ona ma 4 wyjscia ale jest to podwojone stereo tym nie zasilisz suba

w subie zrobie zwrotnice dolnoprzepustowa. suba podepne jako dwa kanaly jeden prawy i jeden lewy a satelity do reszty... powinno dzialac chyba.

paffik napisał:
masz malo kasy to wez STXa on pojdzie na zwyczajnym wzmaku (ktory jednak musisz sobie jakos zalatwic)

Teraz napalilem sie na TESLE :)

[ Dodano: 2004-11-01, 23:45 ]
Budzik napisał:
za 65 złoty ... hm nieczytalem wszystkich psotów ale za tą kase możesz kupicalpharde 25 cm seria EW .. według testów altona to jest seria lepsza niż lw czy dw no i tania

Ten Hi-Sound co pokazywalem na allegro wersja 25cm ma lepsze parametry od tej 20'stki

Regenerowane głosniki maja zupełnie inne parametry
Byc moze przy duzej dawce szczescia okaze sie ze głosnik nienadajacy se wszesniej na suba po takiej regeneracji bedzie jak znalazł. ale to jest loteria.
Pierwsza konstrukcje pogon jakiemus dresowi i zabierz sie za budowanie prawdziwego suba.

ten hi-sound ma parametry wyciagnęte z ... niepowim czego a alfred był testowany przez stałego forumowicza wiec .. chyba wiadomo co lepsze

tak tak.. dzieki ludziska pomagac mi bo ja jestem zielony jesli chodzi o domowe audio :]

a moze zrobie podlogowki - wiem ze to rozne rzeczy(raz mowie 2.1 a ra zchce podlogowki) ale super mocnego suba ( a takie lubie ) i tak nie poloze obok kompa bo albo ogluchne albo mi monitor bedzie na kolory teczny swiecil.. ;D temat odloze na troszke pozniej - musze duzo samemu pomyslec czego naprawde chce ...

a te stare tonsile odnowie dla zabawy i doswiadczen :]

a jeszcze pytanie mam:
czego uzywacie do wkrecania glosnikow ?? stosujecie raki czy co ?? bo nigdzie nie moge tego znalezc a jak zuce ta nazwe w sklepie z srubkami itp (nawet w merloy merlin) to nikt nie wie oco mi chodzi pozatym nie moge tego znalezc..

Powrót