Rfck napisał:
Myslisz że karta z takim opóźnieniem da rade? moze jest gdzies okienko w SW gdzie można uwzględnić to opóźnienie i wtedy pomiar będzie ok ?
To jest wlasnie latencja i szkoda ze nie wiesz ze SW ma mozliwosc wpisania czasu latencji. Yoshi w manualu nie napisal i teraz nikt nie wie..
ir0nhide napisał:
Irku ale nie ma problemu moge to pokazać tylko ja nie wiem na jakich ustawieniach ? chcesz to zobaczyć ?
Na jakiej wysokości mam ustawić sówaki , czy w line-in ma być włączony monitoring czy nie(bo to ma duża różnice) ? jak ma być ustawione Sample Rate na karcie jak i w programie 44.1 khz,48 khz, 96, 192 ?(ma to znaczenie im większe tym latency mniejsze ) ITD ITD ....
wiec nie pisz tylko ze chcesz zobaczyć, ale napisz jeszcze co chcesz zobaczyć... ??
a poza tym przecież w pierwszym zdjęciu masz to pokazane
Kurde widze ze sam musze napisac manuala bo nikt nie kapuje o co z pomiarami chodzi.
ir0nhide napisał:
PS w manualu[pdf] Karty dźwiękowej wyczytałem ze sa programy dzięki którym można miedzy innymi zredukować latencje karty ASUS Xonar od 0- ~300ms
SW to robi i wpisujesz mu latencje.
Zaczales dobrze, tylko po woli konsekwentnie a nie od razu pomiary!
Pierwszy sinus (bez latencji, wpisz 0), trzy okna, sygnal wygenerowany, kanal lewy i prawy. Ocenimy latencje i poziomy ktore nalezy wyregulowac. Mozna wykonac pulse wtedy poszukamy impulsu i potwierdzimy czasy opoznien. Wpiszemy latencje i powtorzymy wszystko, czasy opoznien powinny sie zredukowac do kilku ms. Gozej bedzie jak latencja bedzie skakac przy kazdym pomiarze.
Tu napisalem cos o ustawienaich sample:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17431&sid=43a71b604f44da86a98fa3e88271feb4
Probkowanie karty ustaw na 44khz, teoretycznie wiecej daje wyzsza czestotliwosc ale i tak nic >20khz nie zobaczymy, bo siada mikrofon i na wejsciu karty sa filtry do 20khz.
El_liero napisał:
widze opcję łączenia wykresów "Splice"
nikt tak nie robi bo nie ma dobrego mica i duzej odgrody do zmierzenia niskich czestotliwości.
Ja mam dobry mic skalibrowany w pelnym pasmie i moge nawet kalibrowac inne mikrofony.
Niskie tony mierzy sie w bliskim polu gdzie odbicia sa bez znaczenia, potem laczy sie (splice) oba wykresy. Ja dodatkowo dodalem odpoweidz samego b-r i glosnika zeby ocenic czestotliwosc rezonansowa obudowy i czestotliwosc szczytu b-r.
Dopiero tak wykonany pomiar moze nam cos powiedziec o pasmie calej kolumny, pozostaje tylko ocena dokladnosci. Wykres jest podobny do tego co robilem na zawodowej aparaturze choc jest kilka znaczacych roznic. Teraz nalezy poglowkowac z czego wynikaja.
Najwazniejsze w kazdych pomiarach jest nie mierzenie ale ocena dokladnosci! Kazdy kto mial miernictwo wie o co chodzi.
El_liero napisał:
I nikt nie potrzebuje ich do projektowania zwrotnicy
Kiedys nie bylo sprzetu pomiarowego i ludzie tez projektowali swrotki.
Po zaprojektowaniu zwrotki, slucha sie kolumne i mierzy calosciowe charakterystyki wtedy ocenia sie mozliwosci poprawy. Dopiero wtedy zaczyna sie prawdziwe projektowanie.