• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z przeliczeniem parametrów TSP wstęgi w Limp

hmmm...jak wstawiłeś tab? bo ja zmieniałem w excelu i jak wciskam tab w znajdz/zaznacz zamień to mi po prostu kursor przeskakuje...dlatego wpisywałem spację

Otwierasz w notatniku, potem Edycja-Zamień- Znajdź: ; - Zamień na: np. spacja - Zamień wszystko, a potem Zapisz plik

- - - - - aktualizacja - - - - -

Żeby wstawić tabulację w pole trzeba taki znak postawić w otwartym notatniku, zaznaczyć skopiować i potem wkleić w dane pole

Dzięki. Właśnie przed chwilą już sam do tego doszedłem ale po wstawieniu nic sie nie zmienia. Nie wiem czy nie mam jakieś uszkodzonej instalki Lspcad.
Czy mozesz ewentualnie wstawić plik, który Ty zmodyfikowałeś, i który dał Ci ten poprawny wykres?

Dzięki, wrzuciłem plik ale efekt cały czas ten sam. A czy coś jeszcze należy zmienić w Lspcad poza wstawieniem głośnika i wgraniem do niego pliku? Może tu gdzie popełniam jakiś głupi błąd...

Może być brak połączenia między głośnikiem i generatorem na schemacie. Może trzeba zmienić w systemie operacyjnych separator dziesiętny z przecinka na kropkę w ustawieniach regionalnych Windowsa.

Chyba konieczne będzie zrestartowanie komputera.

Zaraz jeszcze sprawdzę, w międzyczasie pomimo ze wykres jest rozjechany na zakładce SPL mag to na zakładce Off axis,overlay wygląda tak:

a na schemacie masz tylko generator podłączony do "+" głośnika, a do "-" podłączone GND?

no ok, czyli tak samo jak ja.
Dziękuję za pomoc, działam dalej, jak się uda rozwiązać problem dam znać. Może spróbuje jeszcze z inną instalką.

Niektóre pirackie wersje lspcad kaszanily podobnie wykresy. Spróbuj najpierw na oficjalnym demo. A poza tym olej holma i mierz arta lub Rew.

Jeśli chcesz powalczyć z poprzednim programem to może spróbuj zapisać ten plik tekstowy w innym systemie kodowania np. Unicode, UTF-8 itp.

Zobacz co się stanie gdy wczytasz plik impedancji jako SPL

Wydaje się sie pliki pokazywane są tak samo w jednym i drugim.
Może zaraz sprawdzę jeszcze kodowanie.
A macie może sprawdzoną wersję Lspcad dla "nieprofesjonalnych konstruktorów", która umożliwia robienie tego co wersja płatna?

Wczoraj jeszcze skasowałem tę nieoryginalną wersję i ponownie ją ściągnąłem. Po odpaleniu i nie wpisywaniu niczego kliknąłem na zakładkę Simulate a w okienku które wysokoczyło w zakładkę SPL mag i co dziwne to coś się pokazuje na wykresie...więc to nie jest błędnie wgrany plik tylko jakiś błąd programu.
Nie wiem czy to dobrze ale ta wersja tj. 6.5 nie wymaga u mnie instalacji, odpala się po wypakowaniu.
Pozostałe zakładki są puste.

Ostatnia edycja:
Powrót