• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

problem z radyjkiem w aucie

rozwieję wasze wątpliwości.
nikt z was nie wpadł na to że producenci np.wzmacniaczy samochodowych zaznaczają w instrukcji że "-" ma być na masie lub na aku, więc nie ma co się kłucić tylko przeczytać instukcję.. spotkałem sie z tym że na jednym z magnatów było napisane że jak sie pociągnie mase do karoserii to uszkodzenie wzmacniacza nie będzie podlegać rekalamacji. inna sprawa że po wymontowaniu go z auta, nie da sie tego sprawdizć jak był podłączony i mogą sobie wsadzić to ostrzeżenie tam gdzie mnie mogą w dupe pocałować.
nigdy nie zamontowałem wzmaka z ciągnięciem + i - z aku, po prostu w każdym prawie bagażniku jest magiczna śróbka do masy.. po co się męczyć? z drugiej strony na zawodach CA mile widziane jest pociągnięcie 2 kabli.. a po h** to robić to nie wiem.

Akurat jestem po montazu instalacji car audio w moim samochodzie. Podlaczylem mase w bagazniku i w subie slyszalem silnik. Zalozylem filtr przed filtrem aktywnym ktory mam przy radiu i dalej buczy. Odlaczylem mase sygnalowa od radia, gra ale dalej swiszczy. I wkoncu mnie oswiecilo -pociagnolem mase z aku do wzmacniacza, radia i filtru, to samo z + i cisza. Zlikwidowalem petle masy i po klopocie, dlatego nigdy nie podlacze nic grajacego do masy karoseri.
Pozdrawiam

masz lipny samochód to ciągnij więcej kabli slavol.
przykro nam że producent auta nie odkłucił Ci silnika.. tylko Twój pech stary, no i Twoje pieniądze.. inni mają lepiej i mogą sobie darować.

Odlaczylem mase sygnalowa od radia,

qe?

Powrót