Tak, zobacz jak to zrobił kolega freex z naszego forum http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=159923&sid=e1fca93d5b14777b6c29999b1bca8f8a#159923
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
a gdzie takie coś wyczaić?? Najdłuższe jakie znalazłem to 15cm :sad:KAPRINT napisał:Otwór 10cm długość 36 cm.
ile bawisz sie programami symulacyjnymi? proponuje porownac to z praktyka. olej wykresy odpowiedzi impulsowej, wytrzymalosci mocowej itpKAPRINT napisał:Moja propozycja dla br, opierając sie na symulacjach to optimum 60l do nie mniej niż 50, mamy wtedy zejście do 25hz -3db i dobrą odpowiedź impulsową i lekką górkę w okolicach 40hz. Wychylenie membrany przy podanych 100 W niebezpiecznie zbliża się do maximum.
kup taki (byle mial te 100mm srednicy wewnetrznej) i przedluzysz go PCVka. pasuje idealnie na wciskfenkszyn napisał:a gdzie takie coś wyczaić?? Najdłuższe jakie znalazłem to 15cm
jak zrobię skrzynkę b-r 50L to po odjęciu głośnika (+/- 1L) i wylotu (36cm=ok 2,5L) powinno być dobrze :?: :smile: a wygłuszenie wlicza się do litrażu? będę wygłuszał watoliną ok 2cm.Pawel S. napisał:max 50 litrow b-r
fenkszyn napisał:a wygłuszenie wlicza się do litrażu?
Chciałem jeszcze raz uczulić "fenkszyna" na to, że w br może uszkodzić głośnik a symulację rzeczywiście należy traktować tylko, jako ogólne pojęcie o zachowywaniu się głośnika w danej obudowie.Pawel S. napisał:ile bawisz sie programami symulacyjnymi? proponuje porownac to z praktyka. olej wykresy odpowiedzi impulsowej, wytrzymalosci mocowej itp
Posłuchałem "Pawła S" i będę robił dwie skrzynki, ale zacznę od b-r i dlatego chciałem się dowiedzieć jaki litraż robić.Pawel S. napisał:kup na 2 skrzynki i sie przekonasz jak to gra. ta skrzynke ktora zostanie bedziesz mial na testy w przyszlosci![]()
O uszkodzeniu głośnika raczej niema mowy, bo tak jak napisałem wcześniej, nie chodzi mi o "budzenie sąsiadów" tylko o ładny i czysty bas :mrgreen:KAPRINT napisał:Chciałem jeszcze raz uczulić "fenkszyna" na to, że w br może uszkodzić głośnik
te +/- 5 litrow nawet nie uslyszysz ;]fenkszyn napisał:Pawel S. napisał/a
max 50 litrow b-r
jak zrobię skrzynkę b-r 50L to po odjęciu głośnika (+/- 1L) i wylotu (36cm=ok 2,5L) powinno być dobrze a wygłuszenie wlicza się do litrażu? będę wygłuszał watoliną ok 2cm.
a ja Ci pisze po raz kolejny ze nie. jak b-r jest dobrze nastrojony to glosnik ma MNIEJSZE wychylenie wiec mniej sie "niszczy" niz w obudowie zamknietej. dopiero ponizej dzialania tunelu zaczyna mocniej latac...KAPRINT napisał:w br może uszkodzić głośnik
Właśnie o to mi chodziło, w niektórych rodzajach muzyki jest dużo subtonowych dźwięków poniżej 30hz, na które była by nastrojona ta obudowa. Również przy używaniu płyt testowych, trzeba uważać przy odtwarzaniu najniższych częstotliwości, których nie słychać w samochodzie i może to sprowokować do podkręcania głośności. Jeżeli we wzmacniaczu jest filtr subniskotonowy to należało by go włączyć, powiedzmy dla 25hzPawel S. napisał:dopiero ponizej dzialania tunelu zaczyna mocniej latac..