• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Problem z wzmacnaczem do subwoofera

Reakcji
0
Witam.
Wykonałem panel do subwoofera składając się z wzmacniacza Holton na bipolarach tranzystory końcowe to 2sc3281, 2sa1302 i sterujące nimi to 2sc2238, 2sa968 wszystko wyciągnięte z jakiegoś wzmacniacz kilka lat temu i do tego wszystkiego jest jeszcze filtr dolnoprzepustowy Altrona AL18 i mam następujący problem, gdy sobie gra cicho to wszystko jest ok lecz gdy pod głoszę tylko troszkę z głośnika wydobywają się jak by strzały. Głośnik to STX GDN-30-500-4-AP który został sprawdzony pod innym wzmacniaczem i tego problemu nie ma. Może macie jakieś propozycje bo mi to już ręce opadają, za każdą sugestie będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam piotr42664

Witam,

mam podobny problem podłączając taki sam głośnik pod panel na 1xTDA. Mam takie same odjawy. Żeby było ciekawiej, tak jak u ciebie, pod Technics-em głośnik gra dobrze. Także Altus podłączony pod panel gra dobrze ! Więc może obaj mamy problem z STX-em ?

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

W moim przypadku bardzo małe może 0,5 cm lecz gdy podłącze go pod inny wzmacniacz osiąga dużo większe wychylenie bez żadnego stukania.

sprawdż wszystko od początku: zasilanie (za niskie, za wysokie) ?
parametry tranzystorów..
elektrolity...

to tak wygląda jakby się tranzystory "zatykały"..
zmierz napięcie na bramkach tranzystorów końcowych i porównaj z tym ze schematu
podłącz samą końcówkę bez filtrów zobacz jak gra całym pasmem..
to tyle pomysłów na razie... :grin:

Jacek Zieliński, ty masz inny problem niz z stxiem. Chcesz nakarmic slonia garscia koniczyny.

Witam,

zasilanie głośnika w domu mocą 300 W to jakiś absurd. Ico z tego, że otworzy drzwi ?

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Witam,

zrozumiałem. Wypadałoby mieć możliwość wysterować ten głośnik z okolicach jego mocy znamionowej. Tylko, że ja znam swoje potrzeby i domowe ograniczenia. 300 W w sinusie to dla mnie kosmos. Moja żona krzyczy, gdy gałka od głośności w Technicsie o mocy 2 x 60 W jest na trójce. Wyobraź sobie co się aktualnie dzieje gdy dźwięk uzupełnia sub. Nie mam pojęcia z jaką mocą gra: 20 W ? Może mniej ? Wybór wzmacniacza na 1xTDA był całkowicie świadomy, bo nawet w jego przypadku raczej nie będzie możliwości używać mocy znamionowej.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Koncowki sie wzbudzaja na glosniku o duzej indukcyjnosci cewki w tym przypadku na STX-ie. W TDA7294 to normalka, a holton to jak holton badziwiem byl i bedzie a jeszcze to jakas amatorska przerobka na bipolary to juz wogule nie dziwne ze tak sie dzieje.

Irku,

znasz się na rzeczy, napisz co byś sugerował. Tylko tak jak pisałem, napewno nie więcej jak 100 W.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Powrót