A czy wiesz, że przykładając ohmomierz do nóżek kondensatora jednoczenie ładujesz ten kondensator? Na elektrolicie zawsze będzie zwarcie.Karol22m napisał:kondensatory rozładowałem i mają zwarcie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A czy wiesz, że przykładając ohmomierz do nóżek kondensatora jednoczenie ładujesz ten kondensator? Na elektrolicie zawsze będzie zwarcie.Karol22m napisał:kondensatory rozładowałem i mają zwarcie.
bart210 napisał:Na elektrolicie zawsze będzie zwarcie.
No chyba jednak nie skora sam wiesz lepiej co trzeba zrobić...Karol22m napisał:to normalne, że założylem żebyście mi pomogli :wink:joy_pl napisał:Ps.Założyłeś ten temat by ktoś Ci pomógł czy po prostu chciałeś się pochwalić co wymieniasz i co wydaje Ci się niesprawne?
normalnie :razz: wziąłem miernik, ustawiłem na funkcję, która pokazuje przy zetknięciu plusa i minusa zwarcie, i przyłożyłem do obu nóżek miernik i wykazało mi na co poniektórych zwarcie..-już chyba prościej nie da się wytłumaczyćjoy_pl napisał:Pytam się jak (mierzyłeś) a Ty odpowiadasz, czym...
obejrzałem filmik, ale jeszcze niestety nie zrobiłem tego tak jak na filmikujoy_pl napisał:Obejrzałeś filmik do którego podałem link? Przeprowadź testy analogicznie jak w tym filmiku, zamiast generatora CD a zamiast oscyloskopu głośnik, bądź głośnik plus jakaś końcówka...
No to, one nie mają zwarcia :!: Bardzo rzadko się zdarza żeby kondensatory przebijały się tworząc zwarcie...Karol22m napisał:normalnie wziąłem miernik, ustawiłem na funkcję, która pokazuje przy zetknięciu plusa i minusa zwarcie, i przyłożyłem do obu nóżek miernik i wykazało mi na co poniektórych zwarcie..-już chyba prościej nie da się wytłumaczyć
Ale dzisiejsze chińskie są i do tego zdolne..miałem kilka takich przypadków...joy_pl napisał:Bardzo rzadko się zdarza żeby kondensatory przebijały się tworząc zwarcie...
No dobra, może nie zawsze :razz: A można o wyjaśnienie kiedy nie pokazuje zwarcia?El_liero napisał:bart210 napisał:Na elektrolicie zawsze będzie zwarcie.
nie wprowadzaj w błąd ludzi, bo to nie prawda.
Zwarcie jest na początku jak kondensator jest pusty, jak się naładuję to jest przerwa.bart210 napisał:No dobra, może nie zawsze :razz: A można o wyjaśnienie kiedy nie pokazuje zwarcia?
raven1985 napisał:- Sprawdź zasilacz (koniecznie sprawdź mostek, zmierz napięcie)
jak zasilacz będzie kopnięty to upalisz każdego nowego STK
masz na myśli te rezystory emitowe, które mierzyłem?majlos.1990 napisał:masz chyba spalony rezystor..
nie, przy włączonym.Najlepiej to robic bez wlutowanych STK lub na czas pomiaru odłączyc od nich zasilanie np.przerwac sciezki.Karol22m napisał:tzn. przy Wyłączonym
jeżeli będą sprawne to będą napiecia symetryne,stałe o ok.10-12V wyzsze niz napiecia zmienne na trafie.zrobić przerwe w ścieżce to nic strasznego i przebiega znacznie szybciej niż wylutowywanie stkKarol22m napisał:Zepsute będą jak nie będzie na nich napięcia, czy jak ? :lol:
bart210 napisał:No dobra, może nie zawsze :razz: A można o wyjaśnienie kiedy nie pokazuje zwarcia?El_liero napisał:bart210 napisał:Na elektrolicie zawsze będzie zwarcie.
nie wprowadzaj w błąd ludzi, bo to nie prawda.